BiH
0

Banja Luka: Oštra nula dijeli domaće povrće

Sarajevo-x.com
Udruženje građana Oštra nula organizuje akciju na banjaličkom Trgu Krajine pod sloganom "Uvozimo povrće iz cijeloga svijeta jer domaće Vlada ne voli, zar je moguće da svima smeta neće ga ni Escherichija coli“.
Aktivisti Udruženja građana će se u subotu 2. jula 2011. u 12 sati okupiti na Trgu Krajine gdje će dijeliti letke i domaće povrće.

Da bi performans bio što upečatljiviji aktivistni će nositi i transparente sa raznim porukama koje se odnose na ovu problematiku.

"Iako je poljoprivreda strateška grana već godinama, poražavajuća je činjenica da još uvijek nisu usaglasili zakone po kojima bi domaći proizvodi bili iskorišteni kako ovdje tako i u inostranstvu, niti koji bi sektor poljoprivrede bio najperspektivniji. Vlast jedino što je uradila jeste potrošila ogromne sume novca na analize i ekspertize, strategije i studije, otvarajući silne agencje, komore i predstavništava, što je imalo za rezultat da je uvoz hrane četiri puta veći od izvoza, troši se 100 miliona KM godišnje na uvoz mlijeka i drugih mliječnih proizvoda i da i dalje pored velikog kapaciteta mi nismo u stanju da sami sebe prehranimo", poručili su iz Oštre nule.