BiH
0

Banja Luka ostaje vlasnik zemljišta u centru grada

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović potvrdio je da je Grad dobio presudu prema kojoj je Viši privredni sud u Banjoj Luci preinačio presudu Okružnog privrednog suda i presudio u korist Grada Banja Luka u sporu s banjolučkim preduzećem „Autoprevoz“.

Spor se vodio u vezi s vlasništvom nad zemljištem na lokaciji stare autobuske stanice u centru grada.

"Utvrđeno je da je naša žalba bila osnovana. Tom presudom je utvrđeno da je pravno valjan ugovor između „Autoprevoza“ i Grada o zamjeni nekretnina, koje su bile predmet sporazuma ili ugovora prilikom izgradnje nove autobuske stanice. Utvrđeno je da Grad Banja Luka ima pravo vlasništva, odnosno posjeda nad tim nekretninama, te da je na osnovu te presude moguće izvršiti upis u evidencijama nepokretnosti", pojasnio je Gavranović.

On je istakao da je presuda Višeg privrednog suda pravosnažna i da se na nju ne može uložiti žalba, te da će presuda svakako biti izvršena.

Tvrdi da „Autoprevoz“ nema šanse ni ukoliko bude išao na reviziju.

Podsjećamo, Okružni privredni sud Banja Luka, krajem prošle godine, donio je presudu u korist „Autoprevoza“ u ovom sporu.

U prvostepenom postupku, kao dokaz, nije prihvćena kopija ugovora o zamjeni zemljišta. Pravobranilaštvo RS-a je, zatim, uložilo žalbu Višem privrednom sudu u Banjoj Luci i priložilo nove dokaze, među kojima je i ugovor iz 1979. godine.

Nakon novog sudskog rješenja, sa zgrade Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjoj Luci skinut je transparent „Ovaj muzej nije na prodaju”, koji je od 22. marta 2013. godine postavljen nakon što su mediji objavili da Grad nije vlasnik zemljišta u centru Banje Luke i da bi novi vlasnik „Autoprevoz“ objekt mogao ponuditi na prodaju.

"Kako je Viši privredni sud u Banjaluci preinačio presudu Okružnog privrednog suda i presudio u korist grada Banje Luke u sporu koji je godinama vodio s banjalučkim preduzećem “Autoprevoz” u vezi s vlasništvom nad zemljištem na lokaciji nekadašnje Stare autobuske stanice u centru grada, ovim je okončana i najneugodnija situacija, u kojoj se našao i sam Muzej, od svog osnivanja", saopćeno je iz ovog muzeja.