Glasački listići gotovi 25. septembra
0

Banja Luka: Obuku će proći 2.650 članova biračkih odbora

SRNA
Banja Luka
Banja Luka
Do početka lokalnih izbora 7. oktobra obuku Gradske izborne komisije (GIK) Banja Luka proći će 2.650 osoba koji će biti raspoređeni u 274 biračka odbora.

Predsjednik GIK-a Aleksandar Radeta rekao je Srni da je obuka počela 15. septembra i da će biti provedena do 27. septembra, a nakon provjere znanja bit će izdati certifikati za članove i zamjenike članova biračkih odbora.

On je naveo da je u Banjoj Luci registrovano 182.000 glasača, naglasivši da sve osobe koje stiču punoljetstvo do početka oktobra mogu izvaditi ličnu kartu i dobiti obrazac "LK 04" na osnovu koga se mogu dopisati na birački spisak.

Radeta je pozvao sve političke subjekte da se pridržavaju pravila i propisa Izbornog zakona BiH, kao i Centralne izborne komisije, te kodeksa koje su neke stranke podržale, a neke potpisale.

"Ti kodeksi su sadržani u izbornom zakonodavstvu, ali je u svakom slučaju lijepo pozvati sve glasače i političke subjekte da se pridržavaju određenih pravila koji su propisani, da budemo uljudni i kulturni jedni prema drugima", istakao je Radeta.

On je naveo da će glasački listići za predstojeće izbore u Banju Luku stići 25. septembra i bit će u sjedištu GIK-a.

Na području Banje Luke prijavila su se 34 politička subjekta, a bira se 31 odbornik Skupštine grada, pri čemu jedan odbornik iz reda nacionalnih manjina.

Za gradonačelnika Banje Luke kandidovali su se Slobodan Gavranović iz SNSD-a, Nenad Stevandićiz SDS-a, iz Koalicije "Zajedno za Banjaluku" (PDP, DP) Dragan Čavić, iz Socijaldemokratske partije Republike Srpske Milutin Pejić i Stranke socijalne sigurnosti srpskih boraca Aco Prelić.