OHR
0

Banja Luka nema odgovor na Stankovićev bijeg

FENA
Radovan Stanković je osuđeni silovatelj i mučitelj. On nije izrazio kajanje za zločine koje je počinio, a njegov bijeg iz zatvora je dokaz, ako bi bio potreban, da on ne prihvata zlo koje je počinio niti pravdu svoje kazne. Umjesto toga, on je upućivao uvredljiva i prijeteća pisma zvaničnicima pravosuđa u BiH, saopćeno je danas iz OHR-a.

Petnaest mjeseci nakon bijega Radovana Stankovića iz zatvora u Republici Srpskoj, visoki zvaničnici RS-a su javno izjavljivali, kao odgovor na privatnu prepisku, da niko nije odgovoran, niko se ne smatra odgovornim i da nikakve radnje nisu potrebne da se nađe počinilac krivičnih djela koji još predstavlja opasnost za sve oko sebe.

Iz OHR-a podsjećaju da se u nedavnim javnim izjavama, predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović, premijer Milorad Dodik i ministar pravde Džerard Selman nisu obavezali na ponovno hvatanje Stankovića, niti da pozovu na odgovornost one koji su krivi za njegov bijeg.

Umjesto toga, oni su činjenicu da svi oni koji su imali veze s bijegom i dalje rade u Kazneno-popravnom zavodu Foča nastojali prikriti tvrdeći da se postojanje RS-a dovodi u pitanje.

  • Ako vlasti u RS-u ne podržavaju Stankovićeve zločine, onda ne bi trebale imati nikakvih dilema da trebaju preduzeti ozbiljne mjere radi njegovog vraćanja u zatvor i pozvati na odgovornost sve one koji su krivi za njegov sramotni bijeg, upozoravaju iz OHR-a.

Predmet Stanković je bio prvi predmet koji je prebačen s Međunarodnog krivičnog tribunala u Haagu na BiH, kao dio strategije okončanja rada ovog tribunala.

  • Kao takav, ovaj predmet je bio znak povjerenja u pravosudni sistem BiH. Nažalost, Stankovićev bijeg iz zatvora u Foči iznio je navidjelo nekoliko nedostataka entitetskih kaznenih sistema. Ovo nije samo pitanje koje se tiče Republike Srpske, kaže se u saopćenju.

U julu 2007. visoki predstavnik je donio izmjene i dopune Zakona o izvršenju krivičnih sankcija BiH kako bi osigurao da se prema zatvorenicima, koji su osuđeni prema državnom zakonu i koji služe kazne u entitetskim zatvorima, primjenjuje odgovarajući strožiji režim. Visoki predstavnik svjesno nije donio izmjene i dopune zakona na entitetskom nivou kako bi entitetima dao priliku da demonstriraju svoju opredijeljenost u ovoj oblasti. Federacija BiH ni do sada nije izmijenila relevantne odredbe odgovarajućih zakona, što je omogućilo da osuđeni ratni zločinci koji služe kazne u zatvorima u Federaciji BiH nezakonito koriste odsustva bez nadzora, o čemu je prvi zamjenik visokog predstavnika u nekoliko navrata pisao ministru pravde Federacije BiH.

Uprkos svoj njihovoj tobožnjoj zapanjenosti, na organima Republike Srpske je i dalje obaveza da opovrgnu svaki pomen kolektivne odgovornosti tako što će osigurati da Radovan Stanković i drugi koji su osuđeni za ratne zločine odsluže svoje pune zatvorske kazne i da se pozabave sistemskim problemima koji su i dalje korijenski uzrok njegovog bijega, navedeno je u saopćenju OHR-a.