Sastanak u ICBL
11

Banja Luka: Mladi inovatori dobili šansu za napredak

Piše: D. T.
(Foto: Klix.ba)
Direktor Inovacionog centra Banja Luka Drago Gverić ugostio je danas dobitnike zlatnih plaketa na ovogodišnjoj Međunarodnoj izložbi ideja, inovacija i stvaralaštva "Inost mladih 2012", koja je održana od 18. do 20. aprila u prostoru Banjalučkog velesajma.

Inovatorima iz tri banjalučke srednje škole, sa fakulteta Apeiron i dobitniku najbolje inovacije "Ultratanki LED rasvjetni modul", je ponuđena podrška i pomoć u komercijalizaciji ideja.

"Podržat ćemo sve mlade koji dolaze iz srednjih škola, a naročito univerziteta. Kreativnoj industriji možemo staviti na raspolaganje prostor i mogućnosti za postavljanje izložbe", rekao je direktor ICBL učenicama Ekonomske škole i Srednje škole Gaudeamus iz Banje Luke, koje su nagrađene zlatnom plaketom za inovacije o temi fotografije i periodnog sistema elemenata.

Među gostima su bili i studenti Panevropskog univerziteta Apeiron, koji su pobijedili u kategoriji fakulteta sa projektom Solario

"Solario je prototip koji maksimizira efekt generisanja struje iz solarnih panela", objasnili su studenti iz pobjedničkog tima.

Podsjetimo, tradicionalna izložba "Inost mladih 2012" organizovana je prošlog mjeseca pod parolom "Iskažite vašu inventivnost i efikasnost!". Na takmičenju je predstavljeno 330 inovacija, koje su osmislila 433 autora iz BiH, Srbije i Crne Gore.

Žiri je dodijelio ukupno 72 priznanja: 44 medalje, 19 posebnih priznanja i 9 nagrada. Ova izložba, koja se 14. put zaredom održava u Banjoj Luci, bila je posvećena zajedničkim naporima cijelog svijeta za izlazak iz ekonomske krize i globalno očuvanje planete.