BiH
0

Banja Luka: Manji broj protestanata nego što je najavljivano

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Banjoj Luci je u 14 sati počeo centralni protest nezadovoljstva posljednjim odlukama visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka, a koji organizuje Srpski pokret nevladinih organizacija (SPONA).

Na glavnom gradskom trgu okupio se veći broj građana, ali ne onoliki koliko su najavljivali organizatori, u čijoj režiji su danas održani protesti i u drugim gradovima Republike Srpske.

Na protestu se nose brojni transparenti od kojih dominira „Mostarska deklaracija - izdaja“, a nose se i slike ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Među transparentima su i oni na kojima piše „Dajem Bosnu za Srpsku“ , „Evropa za Srpsku“, „Hoćemo slobodu za Srpsku“. Iako je najavljeno da će na ovom protestu govoriti i najviši predstavnici vlasti u RS-u, sa zakšnjenjem su se pojavili predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik, predsjednik SDS-a Mladen Bosić, a prisutni su i predsjednik Srpske radikalne stranke RS-a Milanko Mihaljica, predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić i potpredsjednik PDP-a Slobodan Nagradić.

U toku je obraćanje organizatora predstavnika SPONA-e koji su predložili 12 zaključaka u kojima se između ostalog zahtijeva da Vijeće za implementaciju mira stavi van snage bonska ovlaštenja visokog predstavnika, da Narodna skupština donese odluku kojom osuđuje postupke visokog predstavnika, te zahtijeva da Skupština pozove Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku kao strane ugovornice i potpisnice Dejtonskog sporazuma da osiguraju njegovu dosljednu primjenu.

U zaključcima se, između ostalog, zahtijeva od visokog predstavnika da preispita i stavi van snage svoje posljednje odluke, te da se međunarodna zajednica okrene traženju njene izlazne strategije iz BiH i ukidanju institucije OHR-a.

Inače, pred početak protesta koji se održava na Trgu Krajine u Banjoj Luci puštane su pjesme u kojima se veliča „Srpsko Kosovo“, dok su na ulicama Banje Luke raspoređene jake policijske snage.