BiH
3

Banja Luka: Kazne za nepropisno oglašavanje političkih stranaka

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Iz Odjeljenja komunalne policije Grada Banja Luka upozoravaju političke subjekte da se političko oglašavanje može vršiti samo u periodu proglašene predizborne kampanje, na samo za to predviđenim prostorima i na zakupljenim reklamnim površinama.

Iz Komunalne policije posebno naglašavaju da je zabranjeno plakatiranje na sljedećim objektima i njihovim pripadajućim prostorima: zgradi Gradske uprave, sudovima, državnim institucijama (Vlada, ministarstva i dr.), zdravstvenim ustanovama, grobljima, spomen parkovima, spomenicima, muzejima, zaštićenim objektima, školskim ustanovama, vjerskim objektima, komunalnim objektima i uređajima u javnoj upotrebi, javnoj rasvjeti i drvoredima.

Odjeljenje komunalne policije obavljat će pojačane kontrole političkog oglašavanja i plakatiranja na kompletnom području Banje Luke, te nalagati mjere i radnje iz nadležnosti i izricati sankcije, kako bi sve bilo u skladu s propisima.

Visina novčanih kazni za prekršaj nelegalnog plakatiranja iznosi od 100 do 1.000 KM za fizičke i od 500 do 7.000 KM za pravne osobe.

Načini političkog oglašavanja kojim se promoviraju političke stranke, koalicije i njihovi programi i kandidati i nezavisni kandidati propisani su Odlukom o reklamiranju na teritoriji Grada Banja Luka i Odlukom o komunalnom redu.

Kako je propisano Odlukom o reklamiranju - političko reklamiranje se provodi u skladu s Izbornim zakonom RS i Izbornim zakonom BiH, Kodeksom ponašanja za političke stranke, koalicije, kandidate i izborne radnike, a sve registrirane političke stranke, koalicije i nezavisni kandidati, kojima je dozvoljeno učestvovanje na izborima, ravnopravni su u korištenju reklamiranja u periodu proglašene predizborne kampanje.

Predizborna kampanja za oktobarske opće izbore u BiH počinje u sutra, 12. septembra, i trajat će do 11. oktobra.