BiH
3

Banja Luka: Građani traže sastanak sa Srpskom pravoslavnom crkvom

Piše: T. Č.
Građanska inicijativa za Borik zatražila je danas održavanje sastanaka sa Srpskom pravoslavnom crkvom, s obzirom na to da njihov prijedlog i peticija koju je potpisalo više od 5.000 građana protiv gradnje crkve u banjalučkom naselju Borik, nisu dobili podršku Skupštine grada Banja Luka.

Osnovni cilj sastanka je, kako je saopćeno iz GI za Borik, da građani dobiju zvaničnu informaciju o stavu Srpske pravoslavne crkve o planovima za izgradnju novih pravoslavnih hramova na području stambenog naselja Borik.

Navode i da je dio medija i javnosti vidio njihove aktivnosti isključivo kao želju da se zabrani izgradnja pravoslavne crkve, a da su zapravo protiv izgradnje bilo kojeg objekta na spornoj lokaciji, te da je cilj očuvanje javne zelene površine i dječjeg igrališta za potrebe djece i drugih stanovnika Borika.

"Da podsjetimo, jedan od argumenata GI za Borik jeste da je upitna potreba za izgradnju crkve i pratećeg objekta na predmetnoj lokaciji. Dok je javnih zelenih površina svakim danom sve manje, u radijusu od jednog kilometra od pomenute lokacije se nalaze tri pravoslavna vjerska objekta. Prema usvojenim regulacionim planovima predviđene su lokacije za izgradnju dva nova pravoslavna vjerska objekta, koji se nalaze na području stambenog naselja Borik. Također, ostalo je nejasno koja je namjena pratećeg objekta uz crkvu, s obzirom na to da su građani do sada ostali uskraćeni za informaciju čemu bi služila zgrada sa više od 1.000 m2. Štaviše, predstavnici SPC nisu odgovorili na to pitanje ni na javnoj raspravi", navodi se u saopštenju GI za Borik.

Također napominju da neće odustati od borbe za ovu javnu zelenu površinu i dječije igralište, kao i da će o narednim koracima redovno obavještavati građane.