Danas sedma transplantacija
77

Banja Luka: Djed donirao bubreg unuci

SRNA
U Kliničkom centru Banja Luka danas će biti izvršena sedma transplantacija bubrega.

Transplantaciju će izvesti članovi tima Kliničkog centra Banja Luka koje predvodi specijalista urologije Milan Žigić, subspecijalista vaskularne hirurgije Zoran Roljić i specijalists anestezije i reanimacije Darko Golić, zajedno sa članovima tima za transplantaciju Vojnomedicinske akademije iz Beograda koje predvodi specijalista urologije Novak Milović i subspecijalista vaskularne hirurgije Aleksandar Tomić.

Primalac je dvadesetsedmogodišnja djevojka, dok je davalac bubrega njen djed koji je zbog nemogućnosti roditelja (otac je na dijalizi, a majka ima drugu krvnu grupu) odlučio da unuci donira bubreg, saopšteno je iz Kliničkog centra Banjaluka.

Kompletnu preoperativnu pripremu davaoca i primaoca obavili su domaći ljekari, članovi tima za transplantaciju Milorad Grujićić i Branislav Gašić na Odjeljenju nefrologije Klinike za unutrašnje bolesti Kliničkog centra Banjaluka.

Primalac bubrega, dvadesetsedmogodišnja devojka, nalazi se na peritoneumskoj dijalizi koja se primjenjuje već tri godine u Kliničkom centru.

Prednosti peritoneumske dijalize u odnosu na hemodijalizu uključuju manje oduzimanje vremena za posao, porodicu i obaveze. Većina pacijenata koji koriste peritoneumsku dijalizu može da nastavi da radi barem dio radnog vremena.