BiH
0

Banja Luka: Budžet za 2012. godinu 139.670.000 KM

SRNA
Odbornici Skupštine grada Banje Luke usvojili su danas budžet grada za narednu godinu od 139.670.000 KM, koji je za 8,18 odsto manji u odnosu na drugi ovogodišnji rebalans budžeta koji iznosi 152.105.000 KM.

Predsjednik Skupštine grada Slobodan Gavranović rekao je da će biti manje sredstava u budžetu grada, a izvorni prihodi grada će biti i prilično neizvjesni, jer se uvodi porez na imovinu kao potpuno novi model poreza.

On je novinarima nakon sjednice rekao da je budžet planiran idealno, jer ima dosta nepoznanica u funkcionisanju budžetskog sistema privrede u cjelini u narednoj godini, za koju mnogi procjenjuju da bi mogla biti jedna od najtežih godina do sada.

"S toga i naš oprez i zato je budžet realno planiran i koncipiran na nižem nivou nego na prošlogodišnjem, uvažavajući realnosti koje imamo", rekao je Gavranović.

Odbornici gradskog parlamenta su prihvatili amandman gradonačelnika Banjaluke Dragoljuba Davidovića, koji se odnosi na subvenciju "Toplani".

"Radi se o operativnom pitanju da li grad treba izdvojiti određena sredstva i dati ih `Toplani`, odnosno za subvenciju građanima Banjaluk", rekao je Davidović.

On je pojasnio da je predložio da se ta sredstva prebace na račun sa nekih drugih stavki iz budžeta, jer to pitanje smatra prioritetnim.
Davidović je podsjetio da je Skupština grada ranije donijela zaključak u kojem se ističe da će "Toplani" biti obezbijeđena razlika sredstava između realne cijene i cijene koju plaćaju građani.

"Nedavno je donesen  Zakon o komunalnim djelatnostima koji je, na neki način, obavezao jedinice lokalne samouprave da zaštite komunalna preduzeća od urušavanja. Rečeno je da, ukoliko jedinica lokalne samouprave ne da saglasnost na ekonomsku cijenu komunalne usluge, jedinica lokalne samouprave iz budžeta namiruje tu razliku", rekao je Davidović. 

Načelnik Odjeljenja za finansije Radmila Stojnić izrazila je zadovoljstvo zbog usvajanja budžeta za narednu godinu, što je garancija da će se od 1. januara početi sa normalnom realizacijom svih aktivnosti u 2012. godini i dodala da, u cjelini posmatrano, grad i u narednoj godini zadržava komponentu blagog razvoja u izgradnji i održavanju infrastrukture, ali sa značajnom podrškom socijalnoj politici zbog otežanih ekonomskih i privrednih uslova.