BiH
20

Banja Luka: 131 par cipela i sjećanje na stradale u saobraćajnim nesrećama

Piše: T. Č.
(Foto: Klix.ba)
Povodom obilježavanja Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća, danas su na Trgu Krajine u Banjoj Luci upaljene svijeće, položeno cvijeće i 131 par cipela kao podsjećanje na one koji su u toku prošle godine izgubili život u saobraćajnim nezgodama u ovom entitetu.

Direktor Agencije za sigurnost saobraćaja RS-a, Milija Radović je ovom prilikom rekao da svi treba da se zapitamo da li dovoljno radimo na tome da smanjimo broj saobraćajnih nezgoda jer su one na drugom mjestu uzroka smrti ljudi u dobi od 14 do 29 godina.

Dodao je i da će ove godine broj stradalih biti i veći obzirom da je tokom prvih devet mjeseci ove godine u saobraćajnim nesrećama na putevima u RS-u život izgubilo 118 osoba. Naveo je da je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda vožnja neprilagođenom brzinom i pod dejstvom alkohola.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća, koji se ove godine obilježava pod sloganom "Vrijeme je da se sjetimo – reci NE nezgodama na putevima!" upriličene su brojne aktivnosti, ali i prezentacija mjera kako bi saobraćajnih tragedija u budućnosti bilo što manje.

Iscenirana je i saobraćajna nezgoda sa dva oštećena vozila, povrijeđenim osobama, a tu su bila i vozila hitne pomoći, vatrogasaca i policije.