BiH
0

Bandić pozvao Hrvate BiH da pobijede međusobne podjele

FENA
Neovisni kandidat za predsjednika Republike Hrvatske Milan Bandić boravio je danas u Županiji Posavskoj gdje je obišao općine Orašje, Domaljevac i Odžak.

Bandić je položio vijenac i zapalio svijeću ispred spomen obilježja podignutog u središtu Orašja za poginule branitelje, a potom se sastao s predstavnicima kantonalne i općinske vlasti.

Nakon posjeta Orašju Bandić je obišao i franjevački samostan u Tolisi gdje se susreo i s načelnikom općine Domaljevac - Šamac Željkom Josićem.

U izjavi za medije Bandić je istaknuo kako treba obići u BiH svaki kutak gdje žive Hrvati.

"S Posavljacima sam i u Zagrebu, ali i u bosanskoj Posavini posljednjih 12 godina, živim s tim ljudima i dijelim njihovu sudbinu, gradimo zajedno evropski Zagreb, a sutra želimo graditi evropsku Hrvatsku i zato sam se i kandidirao", kazao je Bandić.

Istaknuo je da BiH vidi kao jedinstvenu, demokratsku, suverenu državu tri konstitutivna, ali ravnopravna naroda.

Kazao je da su se Hrvati BiH prvi izjasnili za neovisnost BiH, ali ravnopravnih naroda.

"Ako se to ne bude moglo realizirati u BiH Hrvatima neće preostati ništa drugo nego treća federalna jedinica, odnosno treći entitet. Ne zagovaram taj projekt, ali kako idu stvari bojim se da neće biti drugog rješenja", kazao je Bandić

"Još jednom apeliram i pozivam sve razumne ljude u BiH, prije svega one koji su dobili legalitet i legitimitet od hrvatskog naroda u BiH, da pobijede međusobne podjele što je preduvjet za definiranje strateškog nacionalnog interesa hrvatskih ljudi u BiH i izbore punu ravnopravnost unutar BiH.

To je moj poziv vodstvu Hrvata u BiH pa i u bosanskoj Posavini", poručio je Bandić.