BiH
0

Ban Ki-moon razgovarao s liderima sedam političkih stranaka u BiH

FENA
Ban Ki-moon (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ban Ki-moon (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon, koji boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti BiH, razgovarao je danas u Sarajevu s liderima sedam političkih stranaka SDPBiH, SDA, SDS, SNSD, SBB HDZBiH i HDZ 1990.

Nakon razgovora s generalnim sekretarom UN-a predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić kazao je novinarima da je tokom susreta ponovio opredjeljenost ove stranke izgradnji multietničkog društva u BiH gdje bi kulturološke i vjerske razlike trebale biti prednosti i bogatstvo, a ne razlozi za sukobljavanje.

"Ponovio sam i opredjeljenost za pomirenje za šta je preduvjet istina i pravda te podrška sudovima koji rade na utvrđivanju i kažnjavanju odgovornih za ratne zločine, a sve kako ratni zločinci, bez obzira kojem narodu pripadali, ne bi bili nacionalni heroji", pojasnio je Tihić.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić kazao je novinarima da je tokom susreta s Ban Ki-moonom ponovio da postoje različita mišljenja o situaciji u BiH izražavajući želju da se to riješi do kraja ove godine.

Potcrtao je da je zajedno s predsjednikom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom izrazio stav o potrebi zatvaranja OHR-a, dok drugi misle da se takvo što ne treba desiti.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović poslije susreta s Ban Ki-moonom je kazao da sva podrška koja dolazi iz vana neće biti dovoljna ukoliko lideri u BiH sami ne odluče kako da urede BiH.

Iskazao je umjereni optimizam da će se moći ispuniti rokovi iz Mape puta kada je u pitanju Evropska unija, a i osloboditi se trakavica oko transformiranja vlasti koja je, prema riječima Čovića, potrebna kao što je potrebna i implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić istaknuo je danas u Sarajevu da je generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu zahvalio na pomoći koja je pružena BiH u toku rata, jer se međunarodna zajednica prečesto kritizira zbog onoga što nije učinjeno, a pri tome se zaboravlja da je ipak mnogo toga i učinjeno.

"Bez obzira na put koji je BiH prešla u posljednjih 20 godina BiH nije samoodrživa država što sam jasno istaknuo na sastanku i to jer ima strukturalni problem, koji proizilazi iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, a budući da je taj sporazum nastao pod okriljem UN-a uz jamstvo velikih sila smatram da je potreban bazični konsensuz predstavnika tri naroda, ali isto tako i potrebna je pomoć međunarodne zajednice", istakao je Ljubić.

Dodik je i nakon susreta s generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom ponovio novinarima da su Ujedinjene nacije prerano priznale BiH što je dovelo do tragičnog sukoba.

"Kazao sam i da je BiH u protektoratu međunarodne zajednice i visokog predstavnika te da je on u nekoliko navrata kršio Dejtonski mirovni sporazum proglašavajući zakone izvan mandata koji je imao i izvan saglasnoti strana potpisnica Aneksa 10 koje su i dovele visokog predstavnika", pojasnio je Dodik, dodajući da je zahvalio UN-u na podršci BiH tokom rata.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić kazao je novinarima da je za Bošnjake najveće razočarenje bilo kada je pala zaštičena zona UN-a Srebrenica, a sada se nastoji vratiti povjerenje u UN te je dolazak generalnog sekretara u tom smislu veliki događaj.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon razgovarao je danas i sa članovima Predsjedništva BiH, Kolegijem oba doma Parlamentarne skupštine BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara te predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.