Završio posjetu
0

Ban Ki-moon: Ovaj region je okrenut ka boljoj budućnosti

FENA
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon otputovao je danas iz Sarajeva čime je završio svoju šestodnevnu posjetu u okviru koje je imao sedam posjeta zemljama regiona, što je bila prva ovakva posjeta generalnog sekretara UN-a regionu i zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije.

Na današnjoj pres-konferenciji Ban Ki-moon je kazao da regiju napušta u uvjerenju da sada bolje razumije ovaj region, njegove izazove i potencijale, naglašavajući da je impresioniran dinamičnošću i predanošću regiona ka budućnosti koja će biti okarakterizirana stabilnošću i saradnjom.

"Lideri i građani cijelog regiona mogu biti ponosni na ovo do sada postignuto, ali su i dalje prisutni teški i veliki ekonomski, politički i duštveni izazovi. No ipak svi ljudi s kojima sam razgovarao tokom ove posjete žele iste stvari a to su bolje mogućnosti, radna mjesta i bolji život", kazao je generalni sekretar Ban Ki-moon.

Dodao je da sada vidi region koji ne gleda u prošlost nego je okrenut ka boljoj budućnosti, sada je ovo regija usmjerena na unapređenje i jačanje evroatlantskih veza, a Ban Ki-moon smatra da ova regija dijeleći isti jezički, kulturni i historijski prostor treba osigurati da on bude onaj koji će osigurati i dijalog.

Naglasio je i da su Ujedinjene nacije spremne i dalje pružati pomoć ovoj regiji da bi ostvarila još veći napredak i prevladala sve izazove s kojima se susreće.

Potcrtao je da sada ostavlja olimpijski grad Sarajevo i odlazi na otvaranje Olimpijskih igara u London te da sa sobom nosi sarajevski olimipijski duh.

Na pitanje novinara da li će se UN uključiti u vojnu intervenciju u Siriji, generalni sekretar je odgovorio da se trenutno ne vode pregovori o bilo kakvoj vojnoj intervenciji te stoga nije u mogućnosti komentirati takvo nešto.

Odgovarajući na pitanje kada se očekuje da UN prizna Kosovo, generalni sekretar je kazao da je status Kosova jasno reguliran Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1244, ali iako su mnoge zemlje već priznale Kosovo za članstvo Kosova u UN-u Vijeće sigurnosti treba dati preporuku koju će kasnije usvajati Generalna skupština UN-a.

Novinari su tražili komentar i na jučerašnju izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je kazao da je do tragičnih sukoba u BiH dovelo prerano priznanje BiH od Ujedinjenih nacija, Ban Ki-moon je odgovorio "da je BiH u posljednjih 20 godina prešla dug put".

"Uvjeren sam da BiH, bez obzira na izazove, može prevazići izazove koji su pred njom, a u to su me uvjerili i njeni lideri tokom jučerašnjih sastanaka", ponovio je Ban Ki-moon.