BiH
0

Ban Ki-moon i Lagumdžija će razgovarati o političkoj situaciji u BiH

FENA
Posjeta generalnog sekretara UN-a Bosni i Herecegovini, u okviru regionalne turneje, svjedoči o intenzivnom odnosu BiH i svjetske organizacije kao i o ličnom interesu generalnog sekretara UN-a za procese stabilizacije u BiH, rečeno je Agenciji Fena uoči dolaska Ban Ki-moona u Sarajevo.

Posjeta također dolazi u vrijeme obilježavanja 20 godišnjice prijema BiH u UN.

"U tom kontekstu, generalni sekeretar Ban Ki-moon i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija razmijenit će mišljenja o širokom krugu pitanja vezanih za međunarodnu političku scenu kao i pitanja od zajedničkog interesa za UN i BiH", kažu u Ministarstvu vanjskih poslova.

Sagovornici će razmijeniti i mišljenja o aktuelnoj situaciji na Bliskom istoku. Bosna i Hercegovina sa zabrinutošću prati razvoj krize na Bliskom istoku, dešavanja u vezi s "arapskim proljećem" i zalaže se za mirno rješavanje ovih problema koji utječu na međunarodni mir i sigurnost

Na sastanku će poseban naglasak biti na daljem radu na razvojnim pitanjima u okviru programa Ureda UNDP-a u BiH.

Lagumdžija će generalnog sekretara UN-a upoznati o političkim procesima u BiH i nastojanju da se unese nova dinamika i pozitivan kurs u neophodnim sistemskim reformama u BiH, rečeno je Feni u MVP-u.

U nedavnim izjavama, generalni sekretar UN-a je iznio stajalište da je BiH učinila veliki napredak u konsolidiranju i oporavku zemlje koja je prošla kroz tragično ratno iskustvo te da postaje aktivan učesnik u međunarodnim odnosima. To se, izmedu ostalog, ogleda kroz bh. članstvo u Komisiji za ljudska prava i nedavno završenom, uspješnom dvogodišnjem članstvu u Vijeću sigurnosti UN-a. Bosna i Hercegovina također učestvuje u vojnim i policijskim misjiama UN-a.

Lagumdžija će podvući interes BiH da participira u programima i aktivnostima UN-a vezanim za održivi razvoj, klimatske promjene, rješavanje ekonomske krize u svijetu, kao i pitanja borbe protiv međunarodnog terorizma, u sklopu UN-strategije.

Upoznat će generalnog sekretara UN-a sa spremnošću BiH da prenese dio svojih znanja i iskustava u izgradnji institucija u postkonfliktnim situacijama.

U delegaciji UN-a koja će doputovati u BiH su visoki dužnosnici UN-a iz New Yorka, kao i šef Ureda UNDP-a u BiH. Stalna predstavnica BiH pri UN-u Mirsada Čolaković prisustvovat će posjeti i razgovorima koje će generalni sekretar danas i sutra imati u BiH.