Daniel Server
0

"Balkanu su otvorena vrata EU"

SRNA
Potpredsjednik Američkog instituta za mir Daniel Server izjavio je da od konferencije "Evropska unija - zapadni Balkan" u Sarajevu ne treba očekivati mnogo zbog brojnih problema u regionu, ali da će to ipak biti dobra prilika da EU potvrdi da je otvorena prema zemljama zapadnog Balkana.

"Očekujem da EU na konferenciji u Sarajevu ponovi opredeljenost i odlučnost da zemlje zapadnog Balkana postanu njene članice, ali ne verujem da će biti nekih značajnih rezultata", rekao je Server u intervjuu za sutrašnje "Večernje novosti".

On je istakao da je EU ozbiljna u prihvatanju odgovornosti i tretiranju BiH i zemalja zapadnog Balkana kao ozbiljnih kandidata za članstvo, mada je, kako kaže, u ovom trenutku teško očekivati odluku o prihvatanju u članstvo bilo koje zemlje.

Server smatra da je BiH dio problema zapadnog Balkana i da postoje teška pitanja koja su zabrinjavajuća za proces kojim se zemlja priprema za članstvo u EU. 

"Vlasti u BiH morale bi da pokažu mnogo više odgovornosti i autoriteta kada je riječ o procesu evropske integracije. Naravno, sva ta pitanja moraju da se rješavaju u saradnji sa Republikom Srpskom, Federacijom BiH i drugim nivoima vlasti", rekao je Server.

Podsjećajući da se Kancelarija visokog predstavnika još u BiH, jer nisu ispunjeni uslovi potrebni za njenu tranziciju u Kancelariju specijalnog predstavnika EU, Server je rekao da bi Srpska trebalo da više brine o tome.

Komentarišući izjavu šefa britanske diplomatije Vilijema Hejga da bi međunarodna zajednica trebalo da "pokaže mišiće u BiH", Server je rekao da Hejg nije jedini koji bi volio da vidi odlučniju politiku međunarodne zajednice koja treba da iskoristi vrijeme prije izbora i definiše šta treba promijeniti u Ustavu BiH kako bi započeo proces pridruživanja zemlje EU.