Guardian o skupu u Sarajevu
0

"Balkan to zaslužuje"

FENA
Na predstojećem ministarskom skupu Evropske unije u Sarajevu čitava regija Balkana ima šansu da se uključi u novu dinamiku evropske i atlantske integracije, istaknuto je u članku koji u ponedjeljak objavljuje londonski Guardian.

Članak pod naslovom "Balkan to zaslužuje" zajednički su objavili američka državna tajnica Hillary Clinton, visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton i šef diplomatije Španjolske, predsjedavajuće EU-om, Miguel Angel Moratinos, prenio je BBC.

"Vrata euroatlantskih institucija ostaju otvorena za sve zemlje Balkana kada ispune uvjete za pristupanje", istaknuto je u članku, uz naglasak da je poruka EU-a i SAD-a jasna.

"EU i SAD će (2. juna) na ministarskoj konferenciji EU-a u Sarajevu ponoviti jasnu poruku: spremni smo pomoći građanima i liderima regije u zajedničkoj izgradnji bolje budućnosti", poručili su autori teksta u Guardianu.

U članku je navedeno da "EU ističe ključnu ulogu euroatlantskih multilateralnih institucija za sigurnost i stabilnost Balkana" i da je "integracija zapadnog Balkana jedan od posljednjih izazova u izgradnji demokratske i ujedinjene Evrope".

"U posljednja dva desetljeća svjedoci smo poticaja koje perspektive integracije u EU i NATO daju reformama, gospodarskom napretku i vladavini zakona", navedeno je u tekstu.

"Evropska unija i Sjedinjene Države u proteklih nekoliko mjeseci su uložile velike napore u različite aspekte procesa 'europeizacije' Balkana, u učvršćivanje vladavine zakona i dobre vladavine", piše u članku i dodaje se da će administracija američkog predsjednika Baracka Obame "i ubuduće biti angažirana u toj regiji u ostvarenju zajedničke vizije ".