BiH na 89. mjestu
13

Balkan tehnološki zaostaje za svijetom

Anadolija
Većina zemalja jugoistočne Evrope uveliko zaostaje za razvijenim svijetom u pogledu dostupnosti i pristupu najnovijim tehnologijama i tehnološkim aparatima.

Prema podacima relevantnih svjetskih institucija do kojih je došla agencija Anadolija, Srbija od svih zemalja regije ima nalošiji pristup novim tehnologijama, dok je Slovenija najbolje plasirana.

U najnovijem istraživanju Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) iz septembra 2012. godine, koje tematizira dostupnost najnovijim tehnološkim sredstvima i aparatima u državama svijeta, Srbija se nalazi na 127. mjestu, a iza nje su samo nerazvijene afričke zemlje.

Bosna i Hercegovina je pozicionirana na 89. mjestu, a iza nje su, osim Srbije, i Makedonija na 96., Crna Gora na 97., te Albanija na 106. mjestu liste Svjetskog ekonomskog foruma.

Najbolje rangirana zemlja iz regije je Slovenija, koja se nalazi na 41. mjestu, što znači da ova zemlja prednjači u pogledu dostupnosti i pristupu tehnološkim sredstvima i najnovijim tehnologijama. Hrvatska je, nakon Slovenije, najbolje pozicionirana zemlja iz jugoistočne Evrope i nalazi se na 54. mjestu.

Rezultati istraživanja navode na zaključak da u većini zemalja regije stanovnici nemaju mogućnost da prate najnovije tehnološke trendove i da koriste sofisticirane tehnologije, koje se najviše proizvode u zemljama zapadne Evrope, SAD-u i zemljama Dalekog istoka.

Od ostalih zemalja u širem regionu, najveću dostupnost najnovijim tehnologijama u odnosu na ukupnu populaciju bilježi Turska koja se nalazi na 45. mjestu, a slijede Mađarska na 55., Grčka na 58., Bugarska na 98. i Rumunija na 117. mjestu WEF-ove rang liste.

Najbolje plasirana država u svijetu, prema dostupnosti i pristupu najnovijim tehnologijama, je Švedska, a poslije nje dolaze Švicarska, Finska, Holandija, Norveška, Velika Britanija, Island, Hong Kong, Belgija i Luksemburg.

S druge strane, najlošije plasirane države, prema istom istraživanju, su Siera Leone, Jemen, Alžir,Čad i Burundi.

Posmatrano prema regijama i kontinentima, među prvih deset najbolje plasiranih zemalja, devet su evropske, dok je među prvih 20, 14 zemalja također iz Evrope, što ovu regiju ubjedljivo čini područjem gdje je najveći nivo dostupnosti najnovijim tehnološkim sredstvima u svijetu.

Na nivou Evrope, najbolje pozicionirane države su Švedska, Švicarska i Finska dok su najlošije pozicionirane Srbija, Rusija i Moldavija.

S druge strane, od 20 najslabije rangiranih zemlja 13 su afričke, što ovaj kontinent čini mjestom gdje su najnovije tehnologije najmanje dostupne u odnosu na ostatak svijeta.

Od deset najbolje plasiranih zemalja, četiri su skandinavske, što pokazuje da su zemlje Skandinavije svjetski lideri u proizvodnji i korištenju najnovijih tehonologija.

Rezultati istraživanja Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), u vezi sa dostupnošću i pristupom najnovijim tehnologijama, utvrđeni su na osnovu mišljenja javnog mnijenja na temu dostupnosti najnovijim tehnološkim sredstvima i aparatima koji se proizvode u svijetu. Istraživanje je urađeno na osnovu ankete koja je provedena u periodu 2011-2012, a kojim su obuhvaćene 144 zemlje svijeta.