The New York Times
0

"Balkan još može da pokvari zabavu"

FENA
Dok se NATO, SAD, Evropska unija i OSCE pripremaju za samite ove jeseni, "Balkan još može da pokvari zabavu", navodi se u članku bivšeg šefa UNMIK-a Sorena Jessena-Petersena i predsjednika američkog Instituta za mir Daniela Serwera, koji je objavio The New York Times.

Oni su ocijenili da je izgradnja mira u regionu postigla izuzetan uspjeh,odnosno kako su naveli, okončanje rata u BiH, pad Slobodana Miloševića i uspon demokratske Srbije, nezavisnost Kosova i neometen put Hrvatske ka EU.

"Ali, neuspjeh na Balkanu je i dalje moguć i mogao bi da obruka i Evropljane i Amerikance", konstatuje se u članku pod naslovom "Balkan još može biti izgubljen".

U tekstu se tvrdi da problemi u BiH imaju korijen u ustavu zemlje, i ocjenjuje da su neophodni ustavni amandmani da bi se eliminisala diskriminacija na etničkoj osnovi, a vladi u Sarajevu omogućilo da ima ovlaštenja i odgovonosti neophodne za pregovore o članstvu u NATO i EU.

"Nedavni izbori u BiH otvorili su nove mogućnosti za reforme, a sopstveni napredak Srbije ka EU trebalo bi da zavisi od njene spremnosti da insistira da bosanski Srbi sarađuju s Bošnjacima i Hrvatima u amandmanima na ustav", tvrde Jessen-Petersen i Serwer.

Što se tiče Kosova, oni su podsjetili da je Generalna skupština UN-a u septembru preporučila početak dijaloga između Beogada i Prištine "uz posredovanje EU i podršku SAD".

"To je dobra ideja, čije vrijeme tek dolazi, ali Beograd će pokušati da iskoristi razgovore da bi sugerisao "ispravke" kosovskih granica kako bi se omogućilo Srbiji da apsorbuje srpske zajednice na sjeveru Kosova", tvrdi se u tekstu.

Prema njihovoj ocijeni, to je opasno i otvorilo bi pitanje granica na cijelom Balkanu, svakako u Makedoniji i BiH, ali i u oblastima gdje žive Albanci na jugu Srbije i u Crnoj Gori.

Što se tiče Makedonije, bez rješenja pitanja imena zemlje, predstoji joj dugo "čistilište", bez učlanjenja u NATO i bez ozbiljne perspektive ulaska u EU, što spriječava razne etničke grupe da uđu u sukob.

"Bruxeselles i Washington treba da odriješe taj čvor. Nije u redu da Atina diže nos na Bruxeselles u vrijeme kada joj je očajnički potrebna ekonomska pomoć EU", ocjenjuje se u tekstu.

"Misija izgradnje mira na Balkanu još nije završena, čak i poslije 15 godina bliske saradnje SAD-a i EU. Jedino kada sve zemlje regiona budu nepovratno na putu ka EU, moći ćemo da slavimo. Vjerovatno nije potrebno više od pet godina", smatraju Jessen-Petersen i Serwer.