BiH
1

Balkan health forum: Zdravstveni turizam kao pokretač razvoja

Anadolija
Balkan health forum 2013 održava se u Sarajevu, a prisustvuju predstavnici ministarstva zdravstva i privatnog sektora iz BiH, Crne Gore, Albanije, Kosova, Srbije i Turske. Konferencija "Balkan health forum" je regionalnog karaktera i održavat će se svake godine u jednoj od zemalja regija.

Naredna konferencija će biti održana u februaru naredne godine u Beogradu, istakao je jedan od organizatora Minet Musić, a cilj konferencije je da se dotakne reformi zdravstva i velikih potencijala kako Bosne i Hercegovine, tako i cijele regije.

"Veliki potencijali uključuju zdravstveni turizam kao veliku moć i snagu, a znamo da sve balkanske zemlje, pa i BiH, imaju velike prirodne resurse, ljudstvo i mnogo drugih potencijala koje treba iskoristiti u budućnosti", kazao je Musić, izrazivši nadu da će rezultati Foruma biti podsticaj za korak naprijed.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ranko Čović zahvalio se organizatorima što su izabrali Sarajevo da bude grad domaćin prvog foruma, napomenuvši da zdravstveni turizam bilježi rast od 15 do 20 posto u Sarajevu.

"BiH ima ljudske, prirodne i prostorne kapacitete, a ono što nam je nedostajalo su strateška opredjeljenja i komplementarni programi iz oblasti turizma i zdravstva, te umrežavanje i komunikacija sa krajnjim korisnicima. Moramo biti svjesni da je zdravstveni turizam nešto što može biti pokretač razvoja i grada, kantona, a i čitave regije", kazao je Čović, poželjevši uspješan rad foruma.

Danas, na ovom forumu, započinje 21. stoljeće, kazala je Ayse Turan iz Ministarstva zdravstva Turske, dodavši da nakon ovog prvog foruma očekuje da više ljudi sa područja cijelog Balkana, Evrope i Azije, potraži zdravstvene usluge u Turskoj.

"Možete napraviti veoma kvalitetnu bolnicu i u nju staviti kvalitetnu opremu, ali najvažnije je da postoji kvalitetno osoblje koje će raditi u takvim ustanovama. Stanovništvo BiH i Balkana je mlado, a mi smo sa naše strane spremni da damo svu moguću, pa i tehničku podršku, da zdravstvena situacija ovdje bude na što boljem nivou", istakla je Turan.

Prvi "Balkan health forum 2013" održava se 7. i 8. septembra u Sarajevu, a prisustvuju predstavnici ministarstva zdravstva i privatnog sektora iz BiH, Crne Gore, Albanije, Kosova, Srbije i Turske. Forum će nastaviti da se održava, svaki put u drugim zemljama, koje će imati mogućnost da prezentuju svoje potencijale u turizmu i zdravstvenom turizmu.