BiH
108

Balijagić: Peljto "kriv" što je branio život i zemlju od agresije

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Faruk Balijagić, branilac Mensura Peljte, bivšeg bokserskog šampiona iz Bosne i Hercegovine, saopćio je danas da njegov branjenik nije kriv za ono što mu se stavlja na teret, zločin nad srpskim zarobljenicima, i da je njegova "krivica" to što je branio svoj život i zemlju od agresije.

"Mensur Peljto je 1992. godine, kao i većina građana BiH, braneći kuću i život u Brčkom, medu posljednjim, ako ne i posljednji, izvukao živu glavu pred agresorom koji je kroz njegovo naselje Gluhakovac probijao agresorski koridor Beograd-Banja Luka.

I pored činjenice da je i sam bio žrtva genocidne agresije, Mensur Peljto ponovo se našao na udaru agresije jer je 2014. godine, u dvorani pod nazivom Bosna i Hercegovina, bio primoran bokserski ring zamijeniti Sudom/Tužilaštvom Brčko Distrikta, pred kojim se našao optužen za navodni ratni zločin", citat je iz Balijagićevog saopćenja.

Advokat dalje navodi da se u rad sudova i tužilaštva ne treba miješati, ali i da Peljto sad mora dokazati nevinost "zato što se usudio braniti svoj život i državu od agresije".

Balijagić napominje da je ovo saopćenje uputio javnosti i zbog toga da neosnovano neprijateljsko etiketiranje Mensura Peljte ne bi promijenilo odnos njegovih prijatelja svih vjeroispovijesti iz svih bh. gradova i šire prema njemu.

Mensur Peljto će nepravdu otrpjeti, ali bol neće i nema pravo oprostiti, ističe branilac Faruk Balijagić.