Predstavljena platforma vlasti
0

Balans građanskog i nacionalnog za bolju BiH

Piše: F. Borić
Otvoren poziv i drugim strankama    Foto: F. Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić, Mladen Ivanković i Zvonko Jurišić, predsjednici četiri političke stranke, pred novinarima su predstavili platformu koju su usvojile njihove partije, SDP, SDA, Narodna stranka Radom za boljitak i HSP BiH, koja predstavlja konkretne planove funkcioniranja nove vlasti u FBiH i državi, kao i neophodne reforme.

"Mi ni u izborima ni poslije izbora nismo pravili platformu ni protiv koga. Ono što danas predstavljamo jeste rezultat naših razgovora i ponuđenih rješenja kapitalnih problema u Bosni i Hercegovini", kazao je predsjednik SDP-a, koji se prvi obratio novinarima u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

On je dodao kako su ove četiri stranke spremile ustavne i druge reforme koje će omogućiti da se za dvije godine otvore pregovori sa Evropskom unijom.

Detalje platforme možete pročitati ovdje

Lagumdžija je rekao kako hrvatski narod kao najmalobrojniji ima razloge za strahove, ali da je ovo put kojim će se omogućiti rješenje institucionalne jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda i građana BiH na svim dijelovima teritorije, dodajući kako je dokument "prijateljski prema Hrvatima".

Program HDZ-a 1990 u potpunosti preuzet

Lider SDP-a je rekao kako je poziv poslan i drugim političkim partijama, konkretno HDZ-u 1990, čiji su programski elementi "inkorporirani u zajednički dokument".

Zvonko Jurišić je rekao kako se prvi put u Bosni i Hercegovini nije razgovaralo ko će dobiti koju poziciju, nego šta će se raditi i kako to realizirati. On je posebno naglasio kako dokument dovodi Hrvate u jednakopravnu poziciju Hrvata.

"Oni koji su pričali o jednakopravnosti i pred ove izbore i sada pričaju imali su dovoljno vremena da popravljaju situaciju. Sada je to moguće uraditi. Hrvati će dobiti jednakopravan status na cijeloj teritoriji BiH", rekao je Jurišić, posebno potencirajući kako je pitanje koje je bilo najfrustrirajuće - što Hrvati nisu mogli izabrati svoga člana Predsjedništva BiH, ovom platformom riješeno. Podsjećamo, za sve ključne pozicije u državi i Federaciji BiH predviđeno je uvođenje principa rotacije i poštivanja principa konstitutivnosti od lokalnog do državnog nivoa vlasti.

Reforma Razvojne banke, pomoć domaćoj proizvodnji

Mladen Ivanković je najviše govorio o ekonomskim pitanjima koji će donijeti povećanje životnog standarda.

"Oporezivat ćemo luksuz, rasteretiti radnike. Podržat ćemo domaću proizvodnju, naročito orijentiranu izvozu. Redefinirat ćemo koncept Razvojne banke u FBiH kako bi poticala poljoprivrednu proizvodnju", kazao je, između ostalog, Lijanović.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić je usvojenu platformu nazvao pragmatičnim dokumentom koji će omogućiti brže euroatlantske integracije, ali i reformu penzionog sistema, poreza na dodatnu vrijednost, izbornog zakona, zakona o lustraciji, zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine...

"Veoma je važno otkloniti konstitucione greške koje postoje u vašingtonskom i dejtonskom sporazumu kako naroda, tako i građana. Stoga je predviđena rotacija po etničkom principu", kazao je Tihić, dodavši kako je predviđena mogućnost da, recimo, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH bude obnovljen mandat, ali ne više od jednom.

Nema više džentlmenskih sporazuma

"Tako ne bismo više pričali o džentlmenskim sporazumima i koliko smo mi džentlmeni", kazao je Tihić, pozvavši stranke kojima je upućen ovaj dokument da ga pročitaju, dodaju svoje primjedbe, da ga poboljšaju.

"Oni koji se zalažu za ravnopravnost na jednom ćošku države sami su sebe isključili", kazao je predsjednik SDA.

Sva četvorica stranačkih predsjednika, koji, inače, imaju većinu za formiranje vlasti u Federaciji BiH, smatraju kako će sjednica Parlamentarne skupštine BiH, zakazana za srijedu, biti odgođena kako bi se strankama u Republici Srpskoj, ali i drugim strankama u Federaciji, omogućio uvid i eventualne korekcije.

Stranački predsjednici su optimistični da dokument može dobiti podršku stranaka iz Republike Srpske, konkretno Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Šta kaže međunarodni faktor

"I stranke iz Republike Srpske su svjesne da je došlo vrijeme da se krene brže u reforme", kazao je Tihić.

Lagumdžija je u jednom trenutku spomenuo kako su određeni međunarodni faktori dali pozitivno mišljenje o ovom dokumentu, te da će onima koji su ga apriorno odbili "vjerovatno to staviti do znanja kad procjene da treba".

Lider SDP-a je na koncu rekao kako ne vjeruje da će biti protiv ovakvog dokumenta, koji poboljšava položaj konstitutivnih naroda i svih građana u BiH.

"Ovaj dokument pravi balans između nacionalnog i građanskog kako bi imali pravedniju državu", kazao je Lagumdžija, dodavši kako ne vjeruje da bilo ko u Federaciji BiH može potegnuti nacionalno pitanje zbog poboljšanja reformi javne uprave, penzionog sistema, zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine, boljeg koncepta Razvojne banke FBiH...