Uzrok zaraze nepoznat
0

Bakterijom salmonele zaraženo 11 sarajevske djece

Piše: Tatjana Sekulić
Prema posljednjim informacijama Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo bakterijom salmonele zaraženo je 11. djece iz obdaništa koja se nalaze 'pod okrljem' JU Djeca Sarajeva. Salmonela enteritidis izolovana je kod 11. djece, a kako stoji u dopisu Zavoda za javno zdravstvo 'djeca su vjerovatno inficirana izvan ustanove Djeca Sarajeva'.

Napominjemo, sanitarna inspekcija Kantona Sarajevo je 2. decembra izvršila detaljan pregled prostorija, uređaja, opreme i uposlenih radnika u centralnoj kuhinji na Mojmilu (gdje se priprema 2000 obroka za mališane), a rezultati mikrobioloških analiza su pokazali da su svi nalazi namirnica uredni, kao i nalazi stolica uposlenika koje su negativne na bakteriju salmonele. Međutim, kod sedmero djece izolovana je salmonela enteritidis, a kako je navedeno u dopisu Zavoda za javno zdravstvo sve analize još uvijek nisu gotove.

Međutim, nakon što je u zvaničnom dopisu Zavoda za javno zdravstvo navedeno da su djeca 'vjerovatno inficirana izvan ustanova Djeca Sarajeva', postavlja se pitanje da li je ta njihova pretpostavka zaista i tačna.

Sanitarna inspekcija provela je kontrolu u kuhinji na Mojmilu 2. decembra, a prvi slučaj zaraze registrovan je 18. novembra.

Kako saznajemo od epidemiologa Jelene Ravlije, 'posve je normalno' da sanitarna inspekcija ne pronađe izvor zaraze jer uzorak hrane se zadržava tek 72 sata, a inspekcija je kontrolu provela 15 dana nakon što se prvo dijete zarazilo bakterijom salmonele.

"Ukoliko je reakcija inspekcije zakasnila nemoguće je pronaći izvor salmonele. Da bi se pronašao kliconoša potrebno je reagovati na vrijeme, odnosno da inspekcija bez prethodne najave uđe u prostorije, izvrši pregled hrane i uposlenika. Najčešće se bakterija salmonele nalazi u hrani, naprimjer u jajima, međutim postoji mogućnost da se djeca zaraze i ukoliko su loši higijenski uslovi u obdaništima, što je, onda naravno još veći problem", kazala je Ravlija za Sarajevo-x.com napominjući još jednom da ukoliko od prvog slučaja zaraze prođe više od dva dana, inspekcijska kontrola ne može pronaći izvor zaraze.

Ostaje 'nepoznanica' ko je kriv za zakašnjelu reakciju inspekcije. Napominjemo, sanitarna inspekcija je 30. novembra 2009. godine primila podnesak roditelja u kome je priložen nalaz Infektivne klinike pri KCUS-u u kojem se navodi kako je kod djeteta izolovana salmonela enteritidis. Kontrola je provedena dva dana kasnije u kuhinji na Mojmilu i svi nalazi su bili uredni.

Postavlja se pitanje zašto inspekciji nije prijavljen prvi slučaj salmonele kada se on i dogodio, 18. novembra 2009. godine, i ko ustvari treba inspekciji dostaviti podatke, da li su to roditelji, nadležni iz JU 'Djeca Sarajeva' ili zdravstvene ustanove?

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo još uvijek nije završio sve analize i kako navode po dobijanju svih nalaza bit će urađen konačni izvještaj.

Također, za sada nije poznat broj djece koja su kontaktne kliconoše, odnosno koliko djece nema simptome bolesti, ali su nosioci klice.