Mirni protest u Sarajevu
410

Bakou: Molimo bh. narod da podrži sirijsku revoluciju

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Udruženje "Društveni kongres Sirijaca u BiH" organiziralo je danas u Sarajevu mirni protest s ciljem pružanja podrške sirijskom narodu.

Zamjenik predsjednika ovog udruženja Mustafa Bakou rekao je da na ovaj način žele skrenuti pažnju na patnje sirijskog naroda koji već 20 mjeseci trpi ratna razaranja.

"Mi podržavamo borbu sirijskog naroda za slobodu i demokratiju protiv zločinačkog režima koji smatra da je država njihovo vlasništvo. Dosad je u Siriji ubijeno 36.000 ljudi, od čega 2.500 djece, što ostatak svijeta ravnodušno gleda", tvrdi Bakou.

Izrazio je nadu da će uskoro biti pokrenuta akcija za pronalazak rješenja za krizu u Siriji, i istakao da je sirijski narod "oslobodio" 70 posto teritorije, te da tamošnji režim ne bi mogao raditi to što radi bez podrške Irana i Rusije.

"Molimo bosanskohercegovački narod da podrži sirijsku revoluciju i da utiče na svoje vlasti da poduzmu neke mjere za pomoć sirijskom narodu, naročito sad kad je u BiH stiglo 150 izbjeglica iz Sirije o kojima niko ne brine", kazao je Bakou.

Predstavnici Udruženja položili su cvijeće na na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, nakon čega su se uputili u šetnju prema Baščaršiji.