BiH
0

Bakiru Izetbegoviću dodijeljena Zlatna plaketa

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) Sandžaka, povodom deset godina uspješnog rada, organizovalo je svečanost na kojoj su uručena priznanja najistaknutijim bošnjačkim institucijama i udruženjima u BiH i članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakiru Izetbegoviću.

Priznanja za doprinos radu Vijeća i afirmaciji prava bošnjačkog naroda dodijeljena su Bošnjačkom institututu – fondacija Adil-beg Zufilkarpašić, Udruženju građana porijeklom iz Sandžaka, Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca i Bošnjačkoj zajednici kulture “Preporod”.

Zlatna plaketa BNV dodijeljena je Bakiru Izetbegoviću zbog izuzetnog doprinosa u uspostavljanju i razvijanju saradnje i dobrih odnosu između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, čime je data podrška poboljšanju položaja i ostvarivanja prava bošnjačkog naroda u Republici Srbiji.

“Zaista sam počašćen jednom ovakvom nagradom. Ja imam posebne, kao i svi mi ovdje u BiH, Bošnjaci, posebne veze sa ljudima iz Sandžaka jer ništa, što se dešavalo u matici, u BiH sa matičnim narodom Bošnjacima, tokom historije, koja je bila vrlo turbulentna i bolna u zadnjih 150 godina, nije prošlo ni dobro ni loše, a da svoj doprinos, žrtvu, nisu dala i naša braća iz Sandžaka”, pojasnio je Izetbegović.

On je dodao da je zadovoljan i obrazloženjem o dodjeli plakete, rekavši da se jeste založio za normaliziraju odnosa između dvije zemlje.

“Bošnjaci i Srbi stotinama godina žive zajedno. Ratuju zajedno protiv drugih, ratuju međusobno pa prave državu, ponovo ratuju, prave države i očigledno je da će nastaviti da žive ili zajedno ili jedni protiv drugih na Balkanu”, kazao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, vidno je sazrijevanje u srbijanskom i srpskom korpusu.

Predsjednik BNV Sandžaka Esad Džudžević kazao je da je BNV osnovan 1991. godine.

“Mi smo zapravo utrli put prvim manjinskim narodima u Srbiji”, dodao je Džudžević.

Bošnjačko nacionalno vijeće je najviše predstavničko tijelo sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji. Osnovano je 11. maja 1991. godine pod imenom Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka (MNVS).

Za predsjednika Vijeća izabran je Sulejman Ugljanin, a do 2003. godine Vijeće djeluje i radi pod nazivom Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka (BNVS), a nakon 2003. kao Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

U vrijeme svog osnivanja, Bošnjačko nacionalno vijeće bilo je odgovor na etničko čišćenje i teror kojeg je režim Slobodana Miloševića sprovodio nad bošnjačkim narodom na području Sandžaka i šire.