BiH
0

Bakira Hasečić će vratiti priznanje koje joj je dodijelio ILH?

FENA
Bakira Hasečić
Bakira Hasečić
Predsjednica Udruženja „Žena – žrtva rata“ Bakira Hasečić izjavila je danas za Agenciju Fena da će vratiti priznanje „Humanist godine 2005.“ koje joj je dodijelila Internacionalna liga humanista.

Hasečić smatra da je ILH „ovogodišnjom nominacijom i dodjelom priznanja Mili Đukanoviću i Svetozaru Maroviću duboko uvrijedila i povrijedila sve žrtve rata na prostoru bivše Jugoslavije te ismijala stotine i hiljade ljudi koji od 1990. predstavljaju principe istine i odgovornosti, mira i ljudske solidarnosti“.

„Kao dobitnica nagrade ILH-a ne želim biti u istom društvu s onima koji su aktivno podržavali, direktno učestvovali i tolerirali agresiju i genocid u mojoj domovini, BiH, i njenom okruženju“, kazala je Hasečić naglašavajući kako Đukanović i Marović ništa nisu učinili da spriječe težak zločin nad njenim sunarodnicima deportiranim iz Crne Gore samo zato što su bili Bošnjaci.

„Milo Đukanović i Svetozar Marović su planeri agresije i genocida u BiH s kasapinom Slobodanom Miloševićem te sljedbenici Radovana Karadžića. Ne samo što su tolerirali već su i osmislili i realizirali najteži zločin u crnogorskoj historiji“, izjavila je za Fenu predsjednica Udruženja „Žena – žrtva rata“.