BiH
88

Bakir Krpo primio odlikovanje Viteza iz reda Akademskih palmi

FENA
(Foto: FF PIXMOS)
Ambasador Republike Francuske u BiH Roland Gilles uručio je danas u Mostaru odlikovanje viteza iz reda Akademskih palmi direktoru Gimnazije u Mostaru Bakiru Krpi.

Ovo je odlikovanje rezultat angažmana koji je direktor Krpo ostvario od 2009. godine obnašajući funkciju direktora Gimnazije.

"Ova gimnazija zaista zaslužuje poštovanje zbog svoje posvećenosti i jedinstvenosti, a kvalitet vašeg rada i iskrenost vaše posvećenosti mnogo su doprinijeli uspjehu ovoga djelovanja i uopće rada i razvoja vaše gimnazije, a sve u službi jednog izuzetno kvalitetnog obrazovanja. Vi ste dio onih jedinstvenih osoba koje su oličenje otpora stigmatima iz prošlosti koliko god bolni oni bili, a usmjereni ste ka gradnji budućnosti i ponudi budućnosti za mlade generacije", kazao je ambasador Gilles obraćajući se Krpi na ceremoniji uručenja odlikovanja.

Krpo se zahvalio ambasadoru na odlikovanju, kazavši kako je to velika čast, ali i odgovornost.

"Svako priznanje raduje, ali i obvezuje. Tako ću i ja moju ljubav prema francuskom jeziku, kulturi i običajima, i dalje promovirati u cilju širenja frankofone zajednice i njezinih vrijednosti u gradu na Neretvi", kazao je direktor Krpo.

Naime, 2005. godine, u sklopu Gimnazije u Mostaru osnovano je frankofono odjeljenje u kojemu učenici hrvatskog i bosanskog programa imaju mogućnost pratiti intenzivnu nastavu na francuskom jeziku i izučavati tri predmeta na francuskom (kemija, povijest i informatika).

Zajedno s Francuskim institutom u BiH, frankofono odjeljenje je također inicijator Festivala frankofonog teatra pod nazivom "Fetef", koji će se ove godine održati 16. i 17. maja.