BiH
135

Bakir Izetbegović: U mračnom vremenu kada je Ferhadija srušena, malo ko je vjerovao da će ovaj dan doći

Piše: E. M.
Bakir Izetbegović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Bakir Izetbegović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na današnjem svečanom otvorenju banjalučke Ferhadije predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je kazao da je glavna poruka današnjeg dana svim narodima u BiH da nastavimo otvarati vrata jedni drugima.

U uvodu svog govora Izetbegović je pozdravio sve prisutne i kazao da su rijetki događaji kao otvorenje Ferhadije s obzirom da je malo ko vjerovao da će ovaj dan doći.

"Oni koji su vjerovali svojim djelima su ostvarili pobjedu. Ovog dana trebamo se sjećati i Murata iz Cazina koji je svojim životom posvjedoćio vjeru i privrženost ovoj džamiji. Za one koji su Ferhadiju srušili neka ovaj dan bude opomena. Cilj rušenja suživota u BiH nisu i nikada neće ostvariti", izjavio je Izetbegović.

On je dodao kako Ferhadija ima posebnu težinu i snagu koju će svjedočiti naredne generacije.

"Želim se zahvlaiti svima koji su svoja materijalna dobra uložili u ovu građenu, a posebno vladi Republike Turske koja je uložila preko 4 miliona KM. Među stotinama koje je Turska obnovila proteklih decenija, Ferhadija je složit ćete se najljepša među njima", kazao je Izetbegović te dodao da su građani RS-a dali veliku podršku.

Ferhadija je prema njegovim riječima potvrda suživota i nade da će na ovim prostorima još dugo godina se živjeti zajedno.

"Božije kuće nisu samo mjesto za obavljanje molitve nego i potvrda za opstojnost naroda. Učinimo sve da se međusobno bolje razumijemo, ne ugorožavamo i cijenimo. U zadnjem ratu mnogi naši spomenici su izbrisani sa lica zemlje i vakufi koji su bili potvrda bošnjačkog identiteta. Dešavalo se i prije rata, ali nikada sa ovakvom namjerom i upornošću sa ovakvim ciljom. Skladni odnosi sa narodima u BiH daleko sežu prošlost, a zvono i ezani nikada nisu nikome smetali i jedno su drugo upotpunjavali", dodao je Izetbegović.

Na kraju govora on je kazao da smatra da prihvatajući Ferhadiju Banjalučani šalju poruku da žele povratak Bošnjaka u ovom gradu koji ima prosperitetniju budućnost.

"Neka otvorenje Ferhadije bude dobrobit i poticaj za sve građane BiH. Nastojmo otvarati vrata jedni drugima i neka ovo bude ključna poruka današnjeg dana i naše budućnosti.