BiH
330

Bakir Izetbegović: Na Kazane sam trebao i ranije doći, potrebno je izgraditi spomen-obilježje

Piše: S. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Na mjestu stradanja sarajevskih Srba na Kazanima danas je odao počast i položio cvijeće Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, zajedno sa nekoliko stranačkih kolega. Kazao je kako je posjeta Kazanima njegov individualni čin, za koji je dugo osjećao obavezu da treba učiniti.

"Tuga je što su nam se ovakve stvari dogodile. Evo odavde sa Kazana je veoma dobar pogled na masovno šehidsko groblje na Kovačima. Treba činiti sve da se ovakve stvari više nikada nikome ne ponove", istakao je Izetbegović.

On je dodao kako je imao osjećaj duga te da je i ranije trebao doći i odati počast žrtvama na Kazanima.

"Glavni cilj mog dolaska ovdje je iskazivanje saučešća za nevino nastradale. Nadam se da će moja posjeta Kazanima imati pozitivan politički odjek, ali i ohrabriti druge da učine sličan korak", naglasio je Izetbegović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH izrazio je spremnost da se pronađu posmrtni ostaci u grobnici na Kazanima koja je prema određenim informacijama minirana.

S Izetbegovićem su počast žrtvama na Kazanima odali i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer FBiH Fadil Novalić, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i drugi visokopozicionirani dužnosnici SDA.

"Ovo je moj individualan čin. Nikoga nisam zvao da ide sa mnom i zbog toga sam ponosan što su sa mnom danas ovdje i drugi političari koji su željeli doći", poručio je Izetbegović.

Izetbegović se kratko osvrnuo i na ulogu njegovog oca Alije Izetbegovića, kazavši da je on pokrenuo disciplinske postupke još tokom rata zbog dešavanja na Kazanima.

"Moj otac je zaustavio ono što su pojedinci radili u pobunjenim brigadama. Da on to nije pokrenuo 1993. godine takve stvari bi se ponavljale. Određeni ljudi procesuirani su već u ratu, međutim neki procesi još uvijek nisu završeni", zaključio je Izetbegović.