BiH
0

Bakić: Zakon će biti usklađen s interesima građana jer se zbog njih i kreira

FENA
Marina Bakić (Foto: FENA)
Marina Bakić (Foto: FENA)
Ministarstvo pravde BiH je u postupku javnih konsultacija o Prednacrtu zakona o slobodi pristupa informacijama zaprimilo 208 komentara građana, nevladinih i drugih organizacija, stručne javnosti i medija.

"Svi komentari će biti razmotreni, a posebno će u obzir biti uzeti komentari koji su od općeg društvenog značaja. O prihvatanju ili odbacivanju se sačinjava izvještaj za svaki poseban komentar i taj izvještaj se podnosi Vijeću ministara BiH, ali je, također, dostupan svim fizičkim i pravnim osobama", kazala je Feni portparol Ministarstva pravde BiH Marina Bakić.

Po njenim riječima, proces konsultacija je potpuno transparentan postupak i prema sadašnjim sugestijama sadašnji prednacrt definitivno će pretrpjeti značajne izmjene da bi u potpunosti bio usklađen s interesom građana zbog kojih se ovakav zakon i kreira.

Bakić ističe da zakon koji ne bude u potpunosti usklađen s interesom javnosti neće ni biti upućen u dalju proceduru, jer se on i pravi da bi zaštitio interese građana.

"Na sastanku Interresorne radne grupe 5. juna dogovoreno je da Ministarstvo pravde BiH sačini informaciju s prijedlogom zaključaka i uputi je Vijeću ministara BiH, s obzirom na činjenicu da je u postupku javnih konsultacija pristigao velik broj komentara, kao i na činjenicu da predstavnici Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH nisu prisustvovali radnom sastanku", kazala je Bakić.

Dodala je da, imajući u vidu broj pristiglih komentara na Prednacrt zakona, kao i činjenicu da je riječ o propisu koji ima začajan uticaj na javnost, zaključkom Vijeća ministara bi se zadužili i nosioci aktivnosti na izradi Nacrta zakona, da provedu i dodatne konsultacije u skladu s Pravilima za konsultacije u izradi pravnih propisa.

"Ističem da je ovdje riječ o prednacrtu urađenom po prijedlozima predstvanika nekoliko institucija, ali smo mi (Ministarstvo pravde BiH) kao nosioci izrade zakona, taj prednacrt stavili na web stranicu Ministarstva da bi ga građani dalje mogli kreirati. Ministarstvo pravde BiH je prvi državni organ u provođenju javnih konsultacija za većinu svojih propisa, još u fazi prednacrta, odnosno nacrta. O objavi konsultacija obavještavaju se svi mediji, te se ne može govoriti o nedovoljnom informisanju javnosti. Važno je znati da se javne rasprave provode tek kada prijedlozi zakona dođu u parlamentarnu proceduru i da o tome odlučuje parlament", kazala je Bakić.