BiH
0

Bakić o slučaju Novaka Đukića: Kazna može biti ista ili manja od prethodno izrečene

Piše: A. Džano
Marina Bakić
Marina Bakić
Viši sud u Beogradu će sutra razmatrati zahtjev bh. vlasti da Novak Đukić 20-godišnju kaznu za ratne zločine služi u Srbiji. Kako saznajemo izručenje odbjeglog Đukića nije bilo moguće tražiti jer ima i državljanstvo Srbije.

Očekuje se da sud u Beogradu prizna presudu i izrekne vlastitu, u skladu sa srbijanskim zakonodavstvom.

"Prilikom priznavanja sudskih presuda, sudovi ne ulaze u meritum prethodnih presuda niti preispituju činjenično stanje. Dakle, presude se prihvataju činjenično, onako kako ih je donio sud u državi izricanja a visinu kazne svaka država odmjerava u skladu sa svojim zakonodavstvom. U svakom slučaju kazna može biti ista ili manje ali ne može biti veća od kazne koja je prethodno izrečena“, potvrdila je za Klix.ba Marina Bakić, glasnogovornica Ministarstva pravde BiH.

Đukića je Sud BiH proglasio krivim da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske (VRS), 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu. U granati koja je ispaljena na tuzlansku Kapiju ubijena je 71 osoba.

On je pušten iz zatvora u februaru 2014. nakon što je Ustavni sud BiH - zbog pogrešne primjene zakona - ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina. Sud BiH je smanjio kaznu Đukiću na 20 godina zatvora u junu 2014, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud da se osuđeni na liječenju u Srbiji. U oktobru 2014. godine za njim je raspisana potjernica, jer se nije odazvao na izvršenje kazne.