BiH
0

Bakić: Elez ne može biti izručen BiH jer ima državljanstvo Srbije

FENA
Darko Elez
Darko Elez
Ministarstvo pravde BiH je još nakon hapšenja službeno obaviješteno da Darko Elez ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine i državljanstvo Srbije, te nije bilo osnove da se zatraži ekstradicija, kazala je Feni glasnogovornica Ministarstva pravde BiH Marina Bakić.

"Inače, osuđeni Darko Elez ranije je zatražio da se izvrši prenos kazne na način što bi kaznu izrečenu u Srbiji izdržavao u BiH i istovremeno bio dostupan nadležnim organima BiH za vođenje drugih postupaka. Ministarstvo pravde BiH do sada nije dobilo odgovor nadležnih srbijanskih pravosudnih organa na zahtjev za transfer, ali u svakom slučaju konačnu riječ daje ministar pravde Srbije", navela je Bakić.

Po njenim riječima, nije poznato da li će Elez ostati pri ovom zahjevu za transfer i nakon podizanja optužnice u Bosni i Hercegovini.

"Kada je riječ o Naseru Keljmendiju, mi smo zatražili njegovo izručenje, ali nemamo nikakav odgovor kosovskih pravosudnih organa. Prema našim informacijama, Tužilaštvo BiH je ostvarilo saradnju s nadležnim organima Kosova u postupcima protiv Keljmendija", kazala je Bakić.