BiH
122

Bajramska čestitka reisa Kavazovića: Bajram je ushićenost naših duša

FENA
Husein ef. Kavazović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Husein ef. Kavazović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Bajram je ushićenost naših duša, blagost naših srca, širina naših ruku kojima dočekujemo naše prijatelje. Taj praznik dočekujemo osokoljeni snagom naše vjere i ohrabreni njezinim ljepotama, čvrsti u uvjerenju da samo na tome putu možemo postići uspjeh i spas, kazao je danas u tradicionalnoj čestitki povodom Ramazanskog bajrama reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

"Allah Uzvišeni nas je nagradio ramazanom. U tome mjesecu su se naša srca smirila i usidrila u veličanju Božijeg imena. Taj mir smo prenijeli i u naše porodice, u našu zajednicu i u prelijepe predjele naše domovine", kazao je Kavazović.

Istaknuo je da su u ramazanu vjernici i očvrsnuli, obnovili snagu i sastali se sa sobom, sa svojim vrlinama i manama.

"Iz našeg ramazanskog susreta sa sobom, iz, kako Poslanik islama kaže, velikog Bedra, izašli smo sa saznanjem da naša duhovna borba ne prestaje, da nam stalno i uvijek valja na nju misliti i biti joj posvećeni", podsjetio je reis.

Naglasio je da se Bajram dočekuje kao vjernička radost, kao nagrada za ramazanski trud, ističući da će se ovaj veliki muslimanski praznik obilježiti u kućama i džamijama, u porodicama i u mahalama te je pozvao da to obilježavanje bude dostojanstveno i skromno, onako kako priliči.

"Podijelimo s našim najbližim i sa svim komšijama bajramsku radost tako što ćemo im darovati lijepu riječ, kao najljepši bajramski poklon. Neka se naš mir koji je u samoj suštini naše uzvišene vjere, širi oko nas i u danima Bajrama", kazao je Kavazović.

Podsjetio je i da se drugi dan Bajrama obilježava kao Dan šehida te je pozvao vjernike da posjete šehidska mezarja da bi to bio podsjetnik na žrtvu najboljih sinova i kćeri i primjer kako se odnosi prema vrijednostima, kako se za njih bori i kako se ta borba ne prepušta drugome.

Uz riječi Bajram šerif mubarek olsun, čestitao je Ramazanski bajram svim muslimanima i muslimankama u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i u bošnjačkoj dijaspori poželjevši im da ga dočekaju u miru, sreći i blagostanju sa svojima najbližim i najdražim.