BiH
0

Bajramović: Vlada FBiH nije svjesna s kakvim se "kapitalistom" susreće u Mittal Steel Zenici

FENA
Predsjednik Sindikata metalaca BiH Ismet Bajramović tokom posjete Glavnom odboru Sindikata Mittal Steel Zenica, čiji radnici se od jutros nalaze u generalnom štrajku, pozvao je Vladu Federacije BiH da se aktivnije uključi u rješavanje problema u zeničkoj kompaniji.

"Odnos Vlade u najmanju je ruku indolentan i začuđujući. Mislim da nije svjesna s kakvim 'kapitalistom' ima posla. Ovo je prvi put u našoj državi da se radnici i cjelokupno društvo susreću s 'kapitalistom' kakav je Mittal i od značaja za budućnost bh. privrede sigurno je ishod ovih po svemu opravdanih radničkih zahtjeva", rekao je Bajramović.

Predsjednik Sindikata Mittal Steel Zenica Islam Imamović je potvrdio da je iz Općinskog suda u Zenici dobio poziv za sutrašnje ročište, koje je zakazano po osnovu tužbe koju je kompanija jučer dostavila protiv Sindikata i Štrajkačkog odbora koje optužuje za nezakonito organizovanje generalnog štrajka.

"U ovom slučaju sud je djelovao ekspresno, a podsjećam da su Sindikat i oko 1.200 radnika u 2006. podnijeli tužbu protiv poslodavca zbog kršenja odredbi kolektivnog ugovora, međutim, nikada još nismo dobili poziv za ročište", izjavio je Imamović.

Radnici Mittal Steel Zenica jutros u 07.00 sati stupili su u generalni štrajk zahtijevajući od većinskog vlasnika, da cijenu satnice s dvije poveća na 2,50 KM.