O problemima invalida
0

Bajramović: Što je manje zaštite na radu, imamo više invalida

FENA
Ismet Bajramović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ismet Bajramović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. decembra, danas je održana svečana sjednica Saveza invalida rada Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj su istaknuti problemi položaja i prava invalida rada, bonton u svakodnevnoj komunikaciji s osobama s invaliditetom te dodijeljena priznanja Saveza zaslužnim članovima i saradnicima.

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom jest poboljšanje kvaliteta njihovog života, upoznavanje javnosti na prisustvo tih osoba u društvu-zajednici i o njihovim problemima te povećanje svijesti o pozitivnim aspektima uključivanja osoba s invaliditetom u sve aspekte života da bi imale ravnopravan položaj u društvu.

Procjene su da 10 posto svjetske populacije ili 650 miliona ljudi živi s invaliditetom, a u Federaciji BiH je više od 250.000 od toga 74 posto su invalidi rada.

"Tražimo od svih poslodavaca da poduzmu sve neophodne mjere prevencije u preduzećima da ne bi dolazilo do povređivanja i obolijevanja zaposlenika a time i do povećanja broja invalida rada, obuke na radnim mjestima i sredstva zaštite", rekao je Abdulah Hasanić, predsjednik Saveza invalida rada FBiH.

Na sjednici je od Vlade FBiH, Fonda PIO i drugih nadležnih institucija zatraženo da se Fondu PIO osiguraju dovoljna sredstva da bi se krenulo u usklađivanje i povećanje najnižih penzija za osobe s invaliditetom, a potom i ostalih koje se godinama ne usklađuju.

Također su zatražena i prava na liječenje i izradu ortopedskih pomagala, da se omoguće prilazi na javnim objektima i institucijama kao i zgradama gdje žive osobe s invaliditetom, kao i implementacija pravilnika o načinu obilježavanja vozila kojima upravljaju osobe s invaliditetom.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH Ismet Bajramović rekao je da često dolazi do kršenja prava invalida rada, te je donesena Odredba, po uzoru na Francusku, da radnik može odbiti da radi ukoliko procijeni da postoji opasnost po njegovo zdravlje i život.

"Što je manje zaštite na radu, imamo više invalida, te stoga prevencija zaštite mora postojati", rekao je Bajramović.

Priznanje za doprinos u radu Saveza na zaštiti i unapređenju prava i interesa invalida rada dobili su Dobrica Jonić, Vjekoslav Čamber, Ismet Bajramović, Mirhad Vejzović, Zilka Buljugija, Jadranka Gubeljić, Abdulah Hasanić, te Savez invalida rada ZDK-a.

Po bontonu osoba s invaliditetom je, pored ostalog, i to da se usredotočite na osobu koja ima neki poremećaj govora, a ako niste razumjeli što je rekla, zamolite je da ponovi. Nemojte glumiti da razumijete.