BiH
0

Bajramović: Prerano govoriti o tome da li je Senad Šepić u sukobu interesa

FENA
Centralna izborna komisija BiH (CIKBiH) smatra da je prerano da se govori o tome da li je zamjenik ministra civilnih poslova BiH Senad Šepić u sukobu interesa dok ne dobije sve informacije, izjavila je danas glasnogovornica CIKBiH Maksida Bajramović.

Bajramović je rekla da CIKBiH očekuje da dobije popunjene obrasce svih kandidata za mjesta ministara i zamjenika ministara u Vijeću ministara BiH, a nakon toga CIKBiH ima rok od 30 dana da izvrši provjeru.

Budući da je mandatar za sastav Vijeća ministara BiH Nikola Špirić najavio da će predložiti isti sastav kao do sada, te će se na toj listi naći i Šepić, za koga su neki mediji javili da je u sukobu interesa jer je njegov punac obavljao dužnost v.d. direktora u Javnom preduzeću "Bašbunar" iz Travnika.

Svi ovi kandidati su dobili potvrdu od CIKBiH prilikom prošlog sastavljanja Vijeća ministara, ali Bajramović kaže da to ne znači da svi ti kandidati, kao i ostali koji podliježu Zakonu o sukobu interesa i Izbornom zakonu BiH neće doći "pod lupu" CIKBiH.

Ona je navela da CIKBiH, osim po prijavi, ima nadležnost po službenoj dužnosti vršiti provjere i pokretati postupke.

Bajramović je na kraju rekla da su u toku "neke provjere svih situacija koje mogu dovesti do sukoba interesa i nespojivosti funkcija" kada je pitanju slučaj zamjenika ministra civilnih poslova BiH Senada Šepića.