BiH
5

Bajramović: Popis je šansa, izjasnite se kao Romi

Piše: D. Brkić
Ženska romska mreža Uspjeh, koja okuplja 11 ženskih romskih nevladnih organizacija, zvanično je započela kampanju animiranja romske populacije da se na predstojećem popisu stanovništva u BiH izjašnjavaju kao Romi i Romkinje.

Prema posljednjem popisu stanovništva u BiH, koji je obavljen 1991. godine, u BiH je bilo 9.000 Roma. No, jasno je kako je taj broj znatno veći, a predsjednica Udruženja Romkinja Bolja budućnost iz Tuzle, Indira Bajramović, cijeni kako u BiH trenutno živi i do 100.000 Roma.

"Prema podacima romskih nevladinih organizacija, broj Roma u BiH je od 80 do 100 hiljada. Aktuelne vlasti pretpostavljaju da je taj broj od 40 do 60 hiljada. Zbog tih činjenica, ali i mnogih drugih, neophodno je da se Romi u BiH izjasne na adekvatan način. Predstojeći popis stanovnišva u BiH je posljednja šansa za poboljšanje životnih prilika romske populacije", kaže Bajramović.

Od rezultata popisa će, kako navodi Bajramović, zavisiti koliko će novca država izdvajati za potrebe Roma i njihovo integrisanje u bh. društvo.

"Popis stanovništva u BiH je prilika da Romi promijene svoj položaj. Ukoliko se svi izjasne kao Romi ili Romkinje onda će se predstavnici romske populacije s punim pravom uključiti u politički i javni život", navodi Bajramović.

Kampanja animiranja romske populacije trajat će do 15. oktobra u 10 gradova BiH. Urađeni su radijski jingl i tv spot, a bit će štampani leci, majice i bedževi s natpisom: Ja sam Rom, ja sam Romkinja.