BiH
112

Bajramović: Novi zakon o radu ne ukida ugovore na neodređeno

Piše: Er. M.
Ismet Bajramović (Foto: Klix.ba)
Ismet Bajramović (Foto: Klix.ba)
Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, kazao je za Klix.ba da u novom zakonu o radu u FBiH stoji da postoje ugovori o radu na neodređeno vrijeme, ali da ipak očekuje kako će se produžiti trajanje ugovore na određeno vrijeme do pet godina.

"Mi očekujemo na osnovu ekspozea premijera, rasta zapošljavanja i MMF-a, a i primjedbi poslodavaca da oni ne predlažu direktno ukidanje ugovora o radu na neodređeno vrijeme, ali indirektno predlažu ugovore o radu na određeno do pet godina, što je psihološko opterećenje za ljude koji se žele zapošljavati", rekao je Bajramović.

On smatra da bi bilo dobro da se i sindikati i Vlada Federacije BiH i poslodavci "spuste na zemlju" ako imaju u planu nastavak normalnih pregovora.

Bajramović je kazao da je na sastanku sa predstavnicima MMF-a potvrđeno da donošenje novog zakona o radu u FBiH ne predstavlja problem.

"Pretprošli put iz MMF-a su otvoreno rekli da zakon o radu nije prepreka investiranju u BiH. Mi smo im rekli da zakon o radu ne zapošljava ljude i da nije razlog za zapošljavanje ljudi, a indirektni njegov utjecaj možda postoji u nekim članovima, ali da nisu ni oni problematika. Oni su apostrofirali stav da se kroz zakon o radu ograniči djelovanje, odnosno važenje kolektivnih ugovora“, rekao je Bajramović.

On je istakao da je MMF tražio da socijalni partneri kolektivno pregovaraju oko novih ili produžetka kolektivnih ugovora nakon tri godine, te da Sindikat nije zauzeo stav kako neće pregovarati niti učestvovati u socijalnom dijalogu, nego baš suprotno.

"Ipak treba uzeti u obzir da u Evropi ne postoji situacija u kojoj nema kolektivnog ugovora, mi nismo postavili pitanje kolektivnih pregovora, ali smo rekli da mi jednog dana ne smijemo biti bez kolektivnih ugovora jer onda dolazi do potpune anarhije u radno-pravnim odnosima. Oni su ostali pri svom stavu, ali su ga korigovali u smislu da oni hoće da podstiču kolektivne pregovore i da nisu protiv kolektivnih ugovora. Međutim bilo bi bolje da su se malo više fokusirali i na korupciju, kriminal i političku situaciju", rekao je Bajramović.