BiH
6

Bajramović: Iako je bilo zakazano, Opći kolektivni ugovor danas nije potpisan

FENA
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) Ismet Bajramović izjavio je da Opći kolektivni ugovor danas nije potpisan, iako je to bilo dogovoreno na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH koja je održana u utorak.

Pojasnio je da je poziv za potpisivanje uputio predsjednik ESV-a Edhem Biber, te da od održavanja sjednice do danas SSSBiH nije dobio nikakvu zvaničnu informaciju da do potpisivanja Općeg kolektivnog ugovora neće doći.

Bajramović je rekao da su predsjednik ESV-a Edhem Biber i članovi delegacije SSSBiH danas došli u zgradu Vlade FBiH gdje je trebala biti održana proširena sjednica ESV-a i potpisan Opći kolektivni ugovor, ali da se nisu pojavile delegacije Udruženja poslodavaca i Vlade FBiH.

Istakao je da je o opštem kolektivnom ugovoru postignut dogovor SSSBiH i Udruženja poslodavaca (UP) FBiH, te da nema nikakvu zvaničnu informaciju zašto je njegovo potpisivanje odgođeno niti koji su eventualni novi zahtjevi za potpisivanje.

Bajramović je kazao da će SSSBiH na sjednici Glavnog odbora u utorak odlučiti o narednim aktivnostima.

Upravni odbor UPFBiH jučer je održao vanrednu sjednicu nakon što su sa SSSBiH usaglasili prijedlog novog Opšteg kolektivnog ugovora za FBiH te najavili njegovo potpisivanje za danas, dok se Vlada FBiH nije složila s takvim prijedlogom i odlučila da za maksimalno tri mjeseca produži primjene sada neusklađenih kolektivnih ugovora s novim Zakonom o radu FBiH.

Predsjednik UPFBiH FBiH Safudin Čengić je na konfernciji za novinare kazao da su održali sastanak s federalnim premijerom Fadilom Novalićem i njegovim saradnicima na kome su tražili da ih informira o tome šta, po njihovom mišljenju, nije prihvatljivo ili šta je loše u tekstu Opšteg kolektivnog ugovora.

Po njegovim riječima, predstavnicima Vlade sporno je pitanje minulog rada, jer u zemljama bivše Jugoslavije ne postoji ta kategorija.

Novalić je jučer izjavio da je novi Zakon o radu usklađen s Reformskom agendom, a da bi Opšti kolektivni ugovor također trebao biti u skladu s tim dokumentima.

  • Naša je dužnost reagirati, došli smo u nevjerovatnu poziciju da radnike branimo od sindikata i da poslodavce branimo od pogrešne percepcije njihovog udruženja - mišljenja je Novalić.