BiH
0

"Bajramović i drugi": Svjedoci potvrdili navode ranijih iskaza

FENA
Svjedočenjima Željke i Saše Gvozdenović u četvrtak je u Kantonalnom sudu Sarajevo nastavljeno obnovljeno suđenje Ismetu Bajramoviću Ćeli, Mahiru Rađi i Mersudu Ličini, te Svjetlani Đumišić, ranije Kostić i Aidi Omerović, optuženim za ubistvo Rahmana Hajdarpašića 31. marta 2000. u ondašnjem fast-fudu, sada restoranu "Brajlović" na Ilidži.

Svjedoci su izjavili kako u cijelosti ostaju pri tvrdnjama datim u iskazima tokom istrage, odnosno ranijih pretresa u ovom predmetu.

Prema navodima sadržanim u ranijim iskazima, svjedoci (supružnici Željka i Saša Gvozdenović) su sjedili s Rahmanom Hajdarpašićem kada je došlo do pucnjave u spomenutom ugostiteljskom objektu.

Oni se, međutim, ne sjećaju detalja vezanih za dinamiku "kritičnih dešavanja". Željka je u ranijem iskazu ustvrdila kako je sve čega se sjeća to da je u trenutku pucnjave osjetila toplotu na licu (zadobila povredu u predjelu lica).

Svjedok Saša Gvozdenović je, prema ranije datom iskazu, neposredno nakon otvaranja vatre pobjegao, preskočivši ogradu ugostiteljskog objekta.

Na upit optužbe u vezi s tim ko je prvi ispalio metak iz pištolja, svjedok je kazao kako je to bilo davno te da se o tome ne može izjasniti.

Odbrana optuženih reagirala je na ovaj upit optužbe, navodeći kako se radi o okolnostima koje su razjašnjene na prethodnom glavnom pretresu.

Vrhovni sud Federacije BiH dosad je u dva navrata ukinuo presudu u ovom slučaju, što je rezultiralo obnavljanjem suđenja pred prvostepenim sudom.

Epilog prvog prvostepenog postupka bio je izricanje višegodišnjih zatvorskih kazni Bajramoviću, Rađi i Ličini, dok su Kostić i Omerović bile osuđene na po godinu dana zatvora zbog pomaganja, odnosno prikrivanja dokaza.

Poslije prvog obnovljenog postupka u Kantonalnom sudu Sarajevo, koji je nakon uloženih žalbi naložio Vrhovni sud FBiH, svi akteri spomenutog slučaja oslobođeni su optužbi.

Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu zakazan je za 22. decembar.