BiH
49

Bajramović: Dosta nam je Novalićevih modernih reformi

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović kazao je za Klix.ba da premijer Vlade Federacije BiH ispunjava volju Evropske unije, a ne volju građana FBiH kojim je dosta Novalićevih modernih reformi.

Bajramović je rekao da organi vlasti u FBiH nisu donijeli zakone koji su direktno uključeni u implementaciju usvojenog Zakona o radu, zbog čega je Savez samostalnih sindikata BiH tražio usvajanje izmjena i dopuna pet zakona.

Izmjene se odnose na Zakon o uvezivanju radnog staža za sve radnike kojima poslodavac nije uplaćivao doprinose za PIO, Zakon o sigurnosti i zdravlju na radu FBiH, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o štrajku FBiH, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o stečajnom postupku FBiH i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba FBiH.

"Frapantno je da Fadil Novalić i dalje govori kako će slušati Evropsku uniju i provoditi moderne reforme, a nama je na vrh glave tih njegovih modernih reformi. On neće ni u budućnosti slušati one na koje se odnosi Zakon o radu ili da budem jasniji, slušati će Evropsku uniju, a ne narod BiH. To je van svake pameti", kazao je Bajramović.

On je dodao kako je potrebno ući u suštinu Zakona o radu jer on ne funkcioniše po principu da odmah po usvajanju donosi blagostanje.

"Mi namjerno ne spominjemo kolektivne ugovore jer su oni prebacili lopticu poslodavcima s obzirom na to da se kolektivni ugovor i opći granski ugovori trebaju potpisivati s poslodavcima", rekao je Bajramović.

Bajramović je kazao da je gorući problem to što odredba Zakona o radu kaže da se najniža cijena rada definiše kolektivnim ugovorom.

Istakao je da cijenu rada određuje Vlada FBiH uz saglasnost Ekonomsko-socijalnog vijeća.

"Mi ćemo protestovati za najnižu cijenu rada jer ona se odnosi najviše na realni sektor. Zakon o radu se dakle odnosi na realni sektor jer najniža cijena rada je vodilja kod svega", kazao je Bajramović.

On je rekao da je usvajanje Zakona o radu pokazalo kako zastupnici koje je narod izabrao ne slušaju taj isti narod.

"Ovo će narod zapamtiti i na idućim izborima reći: Nemoj glasati za njega vidiš da te pravi budalom. Da mi je dijete bilo u tom trenutku zastupnik ne bih za njega glasao na idućim izborima", poručio je Bajramović.