BiH
25

Bajramović: Dosta je kršenja socijalnog dijaloga, sindikat se mora pitati za oporezivanje toplog obroka

Piše: S. H.
Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (Foto: Arhiva/Klix.ba)
Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (Foto: Arhiva/Klix.ba)
Predsjednik Saveza samostalnog sindikata BiH Ismet Bajramović za Klix.ba je kazao kako je primjena Pravilnika o oporezivanu toplog obroka i regresa direktna opasnost za radnike, jer poslodavci već indirektno najavljuju moguća opuštanja te da se sindikat mora pitati o ovoj temi.

"Dosta je više kršenja socijalnog dijaloga. Sindikat se mora pitati, ovo nije isključivo pitanje Vlade FBiH već svih socijalnih partnera", kazao je Bajramović nakon informacije da je počela primjena Pravilnika o oporezivanju toplog obroka i regresa.

Pravilnik je donijelo Ministarstvo finansija FBiH prije nekoliko mjeseci, ali je njegova primjena bila odgođena do 3. oktobra nakon preporuke Ekonomsko-socijalnog vijeća.

Razlog zbog kojeg je prije nekoliko mjeseci odgođena primjena Pravilnika o oporezivanju toplog obroka i regresa je izmjena određene preambule koja se odnosi na kolektivni ugovor. Međutim, u Savezu samostalnog sindikata ističu da kolektivni ugovor uopće ne predviđa oporezivanje već samo iznos toplog obroka i regresa.

"U kolektivnom ugovoru postoji klauzula gdje je jasno navedeno da ukoliko dođe do problematike oporezivanja da će socijalni partneri razgovarati kako bi riješili problem. Mi smo u nekoliko navrata tražili da se pitanje oporezovanja toplog obroka i regresa rješava zakonski kroz izmjene Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak. Međutim do danas nemamo ništa od toga", kazao je Bajramović.

On ističe da sindikat nema ništa protiv oporezivanja, čime bi se stvorila veća baza za penzioni fond, ali je problematičan način na koji se donose ti pravilnici.

"Mi smo imali obećanje i premijera FBiH Fadila Novalića da će primjena Pravilnika biti odgođena, ali kako sada vidimo to se nije dogodilo. Protivimo se smanjenju radničkih primanja, ali ako radnik prima minimalnu plaću i topli obrok koji je maksimalan, logično je da mu na osnovu ovog Pravilnika poslodavci neće plaćati porez na topli obrok, kojeg će mu vjerovatno smanjiti", objašnjava Bajramović.

Dodaje da poslodavci već indireknto najavljuju mogućnost otpuštanja radnika ukoliko ukoliko ostane primjena Pravilnika o oporezivanju toplog obroka i regresa.