Iz džamije u kafanu
1

Bajram uz potoke piva, votke i go-go plesačice

Piše: A. Panjeta
Kao i pred proteklih nekoliko Bajrama, i pred ovaj su bh. gradovi oblijepljeni plakatima koji najavljuju mega, votka, go-go i ostale lude partyje povodom najvećeg muslimanskog blagdana. Bilans nekontrolisanih proslava propraćenih bezgraničnim količinama alkohola u BiH nakon prošlog Bajrama bio je četvero mrtvih i na desetine povrijeđenih u tučama, zbodenih noževima ili povrijeđenih u saobraćajnim nesrećama.

Sarajevo je ovih dana oblijepljeno plakatima koji najavljuju koncerte Sinana Sakića, Ace Pejovića, Semira Cerića Koketa, te nastupe trubača. Dok su plakati koji se šest dana pred Bajram mogu vidjeti po gradu relativno "suptilni", internet stranice koje najavljuju društvene događaje mnogo su "zanimljivije".

Tako će se u Živinicama Bajram moći proslaviti u klubu "Capo" uz Votka Party i go-go plesačice uz nagradnu igru sa litrom votke i šest red-bullova kao glavnim dobitkom. U klubu "Tabu" u Sarajevu najavljen je party kojeg "svi jedva čekamo nakon ramazanskog praznika", dok klub "Ria" prva dva dana nudi zabavu do ranih jutarnjih sati uz narodnjake, a treći dan Bajrama nastup go-go plesačica. Biće tu još i trbušnih plesačica, Mileta Kitića, Radeta Lackovića, Ace Lukasa, i naravno - Selme Bajrami.

  • Islamska zajednica osuđuje organiziranje takozvanih bajramskih zabava uz alkohol, pjevače i pjevačice koji raspiruju niske strasti. Neprihvatljiva je i komercijalizacija Bajrama, pohlepa nekih vlasnika ugostiteljskih objekata da kroz organizaciju neprimjerenih zabava, kojima se daje epitet bajramski, ostvare profit. Termin “bajramski party” odudara od naše tradicije i nije primjeren sadržaju Bajrama - kaže za Sarajevo-x.com Ekrem Tucaković, portparol Islamske zajednice u BiH.

Tucaković kaže kako je Rijaset IZ BiH još 2006. godine putem posebnog saopćenja za javnost ukazao na veoma štetne i neprihvatljive tendencije obilježavanja bajramskih mubarek dana. Kaže kako Rijaset nema mogućnost da ovakve pojave zabrani putem nekih dekreta, te smatra da takva zabrana ne bi imala efekta i dodaje kako IZ putem džamija i kontakta sa muslimanima ukazuje na neprihvatljive i štetne posljedice odstupanja od tradicije i vjere.

  • Za nas je Bajram radost i s tim osjećanjima ga dočekujemo. Ono što Islamsku zajednicu brine jeste zloupotreba Bajrama, organizacija zabava, pijanki i drugih neprihvatljivih sadržaja pod krinkom bajramskih radosti - kaže Tucaković, te podvlači kako doček i ispraćaj Bajrama treba biti u skladu sa izvornom vjerskom dimenzijom i u skladu sa našim običajima i tradicijom.

  • Također, Bajram treba posvetiti posjećivanju roditelja, rodbine, prijatelja, komšija, izgradnji povjerenja - poručuje Tucaković, a već u nedjelju ćemo moći vidjeti koliko će njegove riječi imati odjeka, i nadati se da će policija i hitna pomoć imati što manje posla.