BiH
1k

Bajram u Orašju: Mjesto gdje se uvijek živjelo u jedinstvu i miru uz čestitanja i blagdovanja

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U džamiji sultana Abdul Aziza u Orašju danas je klanjan Bajram-namaz, a građani Orašja i ovaj praznik su dočekali u miru i veselju kako je to praksa u toj džamiji više od 150 godina.

Od međunarodne konferencije na Kanlidži na Bosforu 1862. godine nastali su problemi za muslimane u tadašnjoj Kneževini Srbiji koji su u narednom periodu protjerani. Nakon toga naseljavaju područje uz rijeku Bosnu i Savu te naselja uz rijeku Drinu. Tadašnji sultan Abdul Aziz je za protjerane izgradio dva nova naselja Gornju Aziziju koja je danas Bosanski Šamac i Donju Aziziju koja danas nosi naziv Orašje.

S izgradnjom naselja u Orašju je izgrađena i džamija Azizija koja nikada nikome nije smetala, kao ni građanima koji su zajedno dočekali Bajram kako i nalaže tradicija ovog mjesta. U razgovoru za Klix.ba glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Orašje Salim ef. Kanlić je kazao da vjernici nakon Bajrama obiđu mezarje te praznovanje nastave u svojim kućama.

"Ovo je porodično blagdansko okupljanje pa tako i prođe prvi dan Bajrama. Drugog dana učimo hatmensku dovu za šehide i onda ponovo posjetimo mezarje. Proteklih godina smo imali kulturno-vjerske manifestacije, dok ove to nije slučaj, ali vjerujem da će biti ili za Kurban bajram ili za Hidžretsku novu godinu", kazao je Kanlić.

Suživot koji nikada nije prekinut u Orašju možda je jedinstven slučaj u Bosni i Hercegovini. Ni za vrijeme proteklog rata u Orašju nije bilo nikakvih neprijatnosti niti nacionalnih trzavica.

"Kada su se trebale mijenjati ulice nakon rata, radi kompromisa mještani su se dogovorili da ulice budu označene brojevima, tako da danas imamo nazive 'Prva ulica', 'Druga ulica'... Jednostavno, smatrali su da nikome ne trebaju ni imena nikakvih velikana niti književnika", dodaje Kanlić.

U sklopu klanjanja Bajram-namaza neizostavna su i čestitanja.

"Komšijsko, prijateljsko čestitanje je ovdje prisutno i za praznike uvijek obilazimo jedni druge. Mnogi čak i iz Županje dolaze ovdje na Bajrame, pa i naše stanovništvo odlazi preko Save za njihove blagdane. Mi nemamo institucionalna čestitanja i prijeme, ali svakog blagdana jedni druge nazovemo telefonom ispričamo se i čestitamo blagdane", zaključuje Kanlić.

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine u Orašju živi 1.050 građana islamske, 8.361 pripadnika katoličke te 113 građana pravoslavne vjeroispovijesti.