BiH
18

Bajram u Banjoj Luci: Najvažnija je porodična atmosfera

Piše: M. R.
Ramazanski bajram radostan je blagdan kada se šire ljubav i sloga. Običaj je da se provede u krugu bližnjih, pa smo tako u banjalučkom naselju Novoselija zatekli Samira Baručiju kako proslavlja Bajram sa svojom porodicom i prijateljima.

Samir je rođen i odrastao u Banjoj Luci, a svih ovih godina se zajedno sa porodicom trudi da ispoštuje običaje Bajrama.

"Sinoć smo sjedili zajedno, pa smo ranije legli da bismo ustali rano ujutro. U šest sati smo klanjali Bajram-namaz, nakon čega je običaj da se oda počast mrtvima i ja sam otišao obići očev mezar. Poslije toga smo došli kući i čestitali blagdan jedni drugima. Prvi dan Bajrama ne ide se nigdje, ali kuća se ne zatvara, malo se rodbina međusobno i posjećuje. Ručak je zajednički i svi se okupimo, eto trudimo se da ispoštujemo običaje", priča Samir za Klix.ba

Neizostavni dio blagdana je bajramska sofra, odnosno ručak, koji je nezamisliv bez baklave. Zuhra Sebai je zajedno sa majkom i snahom pripremila razne vrste jela.

"Mama pravi baklavu. Ja pravim ove "modernije" kolače. Snaha je napravila hurmašice, razvile smo burek i sirnicu, malo mesa smo ispekli, supu pripremili, salatu i krompir. Voće je isto tu, ali baklava je neizostavna. Većina ljudi je pravi tada, a sve ostalo po ukusu i u skladu sa mogućnostima. Najvažnije je da se okupimo svi, jer i ne pojede se toliko, važna je ta porodična atmosfera", priča Zuhra.

Iako je kriza i živi se skromnije nego prethodnih godina, Samir i njegova porodica kažu da se ipak običaji Bajrama moraju ispoštovati.

"Ima jedna poslovica - ne jede burek ko ima, nego ko je naučio, e tako da kriza jeste, ali ljeto je i došla je rodbina iz inozemstva pa svi zajedno proslavljamo“, istakao je Samir za Klix.ba.

On je ispričao da je običaj na današnji blagdan obući novu i lijepu odjeću, posebno djeci.

"Najmlađi se najviše i raduju Bajramu, njima se kupi nešto novo za obući, a dajemo im simbolično i novce", zaključuje naš sagovornik.