BiH
176

Bajram šerif mubarek olsun čitaocima portala Klix.ba

Klix.ba
Bajram u Sarajevu (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Muslimani širom svijeta danas obilježavaju Kurban-bajram ili Hadži-bajram. Bajram namaz je klanjan jutros u 7:26 sati, a bajramsku hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji, na centralnoj bajramskoj svečanosti, uputio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Kurban-bajram karakterističan je po tome što se na ovaj dan prinosi žrtva - kurban. Običaj je da se meso od kurbana dijeli ljudima slabijeg socijalnog položaja, komšijama i rodbini.

Najmlađi će danas podijeliti kurbane, ali i dobiti "bajrambanku". Na trpezi će se naći najbolja i najraznovrsnija jela, a zasladit će se baklavom i šerbetom.

Muslimani za vrijeme Bajrama obilaze svoju rodbinu, prijatelje i komšije i svi se druže i vesele te tako učestvuju u jedinstvenom događaju u svjetskoj historiji, koji datira još od Ibrahima a.s, a kojim se za konačan cilj približavaju Allahu dž.š.

Ovaj blagdan je poseban i zbog toga što se vrši još jedan obred - obavljanje hadža. Blizu tri miliona hadžija završilo je osnovne obrede hadža i samom tim su stekli naziv hadžije.

Nakon što su obavili molitve i obrede na Arefatu, Muzdelifi i Mini, hadžije su sinoć obavile i posljednji obred hadža, simbolično kamenovanje šejtana sa sedam kamenčića. Skidanjem ihrama, bijelih hadžijskih ogrtača, tri miliona muslimana postali su hadžije.

Portal Klix.ba svim muslimanima želi ugodne dane Bajrama, da budu zdravi, zadovoljni i veseli, da se druže i raduju u krugu porodice, rodbine, komšija i prijatelja te da njihova vjera svakim danom bude sve čvršća.

Neka vas Bajram učini snažnijim, plemenitijim i sretnijim i neka ovi dani žrtvovanja i darivanja proteknu u međusobnom poštivanju i razumijevanju.