BiH
0

Bajram-namaz klanjan u džamijama širom BiH

Piše: T. S.
Sarajevo (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U prisustvu velikog broja vjernika jutros je u džamijama širom Bosne i Hercegovine klanjan bajram-namaz čime je počeo jedan od najvećih muslimanskih blagdana Kurban-bajram.

Tradicionalno, najviše vjernika u Sarajevu okupilo se ispred Gazi Husrev-begove, ali i drugih džamija u gradu. Centralna bajramska svečanost održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Bajram-namaz u ovoj džamiji predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović koji je u bajramskoj hudbi pozvao sve muslimane da budu jedinstveni u vjeri, hrabri i pametni u svojim djelima za dobrobit sviju, rekavši kako samo jedinstveni mogu postići ono što im vjera nalaže, što žele i čemu se nadaju.

"U ovim odabranim trenucima Kurban-bajrama hadžije iz svih dijelova svijeta, u blagoslovljenoj dolini Mekke, privode kraju ispunjenje svoje krunske obaveze i izvršavaju obrede hadža. Otišli su da potvrde svoj zavjet, iz ezela, na pokornost Uzvišenome, da polože ruke na Crni kamen i zakunu se na dosljednost u slijeđenju Njegova puta, i da prinesu kurban. Njihov nijet u danima Bajrama bit će upotpunjen. Hadž je vrhunsko tjelesno i duhovno putovanje. Njime se potvrđuje istinitost Božijih riječi: Doista smo Božiji i Njemu se vraćamo", kazao je Kavazović i dodao da i muslimani u domovini obavljaju obred kurbana.

Bajram u Zenici

Više hiljada Zeničana jutros je u Čaršijskoj džamiji u Zenici klanjalo bajram-namaz.

Muftija zenički Ejub ef. Dautović pozvao je sve vjernike na jedinstvo, oprost i poboljšanje pozitivnih ljudskih osobina.

"Jučer su naše hadžije bile na Arafatu i upućivale dovu Uzvišenom da nas uputi na pravi put, da budemo dosljedni sunneta i da nam se oproste djela koja smo učinili svjesno ili nesvjesno. Muslimani danas upotpunjuju svoje namaze tekbirima, i tim riječima obznanjujemo da je Allah naš gospodar i da njemu pripada sva zahvalnost", kazao je Dautović.

On je potom skrenuo pažnju na socijalnu stranu Kurban-bajrama kroz podjelu kurbana.

"Muslimani danas prinose žrtve u ime Allaha i pokazuju pobožnost, zahvalu i pokornost Allahu dž.š. i sjećaju se pokornosti Ibrahima a.s. Ismaila a.s. Time se gradi jače povjerenje, ljubav, dobročinstvo, mir. Kurban-meso koje dijelimo predstavlja lijek za ljudske slabosti kao što su sebičnost, škrtost, oholost, a jačamo našu vjeru, moral, ljubav, komšijske veze, solidarnost i humanost", dodao je Dautović.

"Velika je blagodat dio kurbana odnijeti komšiji i rukovati se te podijeliti bajramsku radost", zaključio je zenički muftija uz bajramsku poruku - Bajram Šerif Mubarek Olsun.

Kurban-bajram u Tuzli

Centralna bajramske svečanost na području Tuzlanskog kantona održana je u džamiji princa Abdulaha.

Bajramski namaz predvodio je muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović, dok je prigodan bajramski vaz održao Sead efendija Seljubac.

"Ljepota samog Bajrama ispunjava nas najdubljim osjećajem vjere i predanosti Allahu Uzvišenom. A Arefat i Bajram potvrde su naše spremnosti na ibadete, a koju najbolje pokazujemo hadžom i kurbanom", kazao je ef. Fazlović.

U drugim tuzlanskim džamijama prenesena je njegova poruka, a posebno se apostrofirala činjenica o oprostu i bratimljenju. U Šarenoj džamiji bajramski namaz predvodio je Sabahudin efendija Skejić, a upravo u tok džamiji bila je i ekipa Klix.ba.

"Radostan sam zbog Bajrama, jer ću ponovo imati priliku da na jednom mjestu ugledam svoju porodicu. Kako se stari Bajrami su sve više nostalgičniji i radosniji za mene", kazao nam je jedan od starijih vjernika u Tuzli.

Bajramski namaz prvi put je održan i u novoizgrađenoj Tušanjskoj džamiji. Inače, sve džamije na području Medžlisa Tuzla bile su premale da prime sve vjernike.

U srijedu, drugog dana Kurban-bajrama, muftija tuzlanski će upriličiti bajramski prijem u Behram-begovoj medresi u Tuzli.

Bajram-namaz klanjan u mesdžidu Ferhat-pašine džamije

U mesdžidu Ferhat-pašine džamije, kao i ostalim džamijama na području banjalučkog muftiluka, uz prisustvo velikog broja vjernika, jutros je klanjan bajram-namaz, kojim su muslimani počeli obilježavanje Kurban-bajrama, prenosi agencija Anadolija.

Banjalučki muftija Edhem efendija Čamdžić poručio je okupljenim vjernicima da čuvaju svoje jedinstvo, ali i da kroz to jedinstvo čuvaju jedinstvo svih ljudi bez obzira na vjeru i naciju.

"Važno je da budemo zajedno, da razvijamo dobre međuljudske odnose, jer braća se uvijek paze. I ovdje, u Banjoj Luci, svakim danom je sve više tolerancije, dijaloga i suživota, to nam treba, jer naše različitosti su naš najveći resurs, da ne živimo, ne daj Bože, jedni pored drugih, već jedni s drugima", naglasio je banjalučki muftija.

Dodao je da je Kurban-bajram, Bajram žrtve, ali i Bajram jedinstva, i da su svi vjernici obavezni da "trasiraju put umjerenosti, srednjeg puta gdje niko neće nikoga vrijeđati, jer su bosanski muslimani uvijek živjeli u toleranciji i suživotu" .

Banjačlučki muftija posebno se tokom obraćanja vjernicima osvrnuo i na problem bošnjačke djece iz Vrbanjaca i Konjević Polja, koja već drugi mjesec ne pohađaju nastavu, jer Ministarstvo prosvjete Republike Srpske ne želi da im omogući pohađanje nastave na grupi nacionalnih predmeta.

"Sva djeca imaju pravo i moraju da se obrazuju, i njima i njihovim roditeljima trebamo i moramo pomoći i Evropa ovo više ne smije nijemo posmatrati. Ako nijemo to posmatra, ako ćuti, onda se stiče utisak da to odobrava, ali mi znamo da u demokratskim načelima na kojima Evropa počiva vladaju zakoni pravde. I ti zakoni pravde moraju vladati i ovdje, u ovoj lijepoj Bosni i Hercegovini", podvukao je Edhem efendija Čamdžić.

Bajram u Srebrenici

Vjerskim obredima i klanjanjem bajram-namaza u džamijama širom srebreničke opštine Bošnjaci su jutros počeli proslavljanje velikog islamskog praznika Kurban-bajrama.

Srebrenički imam Damir Peštalić je nakon vjerskog obreda pozvao na razumijevanje, dijalog i toleranciju u ovom mjestu, kao i na solidarnost i pomoć siromašnima bez obzira kojoj naciji i vjeri pripadali.

Načelnik srebreničke opštine Ćamil Duraković u čestitki je poručio da je ovo prilika da se pomogne siromašnima, što islamska vjera traži i propovijeda, kao i širenje mira.

Kao i prethodnih godina, veliki broj srebreničkih Bošnjaka, koji žive u Federaciji BiH i inozemstvu, za Bajram su došli u rodno mjesto da sa članovima porodica, familijom, komšijama i prijateljima proslave blagdan.

Bajram u Bihaću

Centralno klanjanje bajram- namaza za područje Unsko-sanskog kantona (USK) održano je jutros u novoj Gradskoj džamiji u Bihaću pred velikim brojem vjernika.

Klanjanje je predvodio i bajram-namaz imamio, te bajramsku hutbu održao Enver ef. Morankić, imam džemata Harmani, u kojem se nalazi nova džamija.

On je govorio o značaju klanja kurbana, odnosno prinošenja žrtve naglašavajući da je to obaveza svih onih koji su u mogućnosti da je izvrše. Kako je ovaj blagdan posvećen i odlasku na hadž, govorio je i o važnosti te islamske dužnosti.

Nakon klanjanja bajram-namaza, čestitao je svima Kurban-bajram i pozvao ih da svoju sreću zbog ovog velikog blagdana podijele s rođacima i komšijama. Bajram-namaz jutros je klanjan i u svim drugim džamijama na području USK-a.