Poruke mira i toleranicije
0

Bajram-namaz klanjan u džamijama širom BiH

FENA/SRNA
Gazi Husrev-begova džamija u Sarajevu (Foto: Edin Puzić/Fotoservis)
Centralna svečanost povodom Kurban-bajrama održana je jutros u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Bajram-namaz je imamio i bajramsku hutbu održao reisu-l-ulema islamske zajednice Mustafa Cerić.

Nekoliko hiljada vjernika okupilo su u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu gdje je klanjan Bajram-namaz.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić je u bajramskoj poruci pozvao vjernike i duhovne i svjetovne vođe na jedinstvo u borbi protiv siromaštva i neizvjesne budućnosti.

"Naša nas vjera uči da na ovom svijetu nismo sami, ni kao muslimani ni kao Bošnjaci, već da među nama žive i druge vjere i druge nacije sa kojima nam valja ploviti u istom brodu i sa istom flotom u globalnom moru. Nije samo da smo u istom brodu već su nam iste nade i iste muke", rekao je Cerić.

Prema njegovom mišljenju, "kormilari broda iz bošnjačkog naroda moraju se ujediniti, moraju zajedno čitati mapu rute u uzbrukanom moru, jer u protivnom prijeti nam potop poslije kojeg nema povratka"

Bajram u Tuzli

Centralna bajramska svečanost za područje Tuzlanskog muftiluka održana je u Prinčevoj džamiji u Tuzli. Bajram-namaz je predvodio i bajramsku hutbu uputio muftija tuzlanski Husein efendija Kavazović.

"Braćo i sestre. Ovo su dani Kurban bajrama. Završava se obred hadža, prinose se kurbani. Ti drevni propisi su nam ostavljeni u dužnost i dobro je što to činimo. Iskoristimo i ove dane bajrama za međusobnu ljubav, pažnju i popravljanje odnosa među Muslimanima. Pozivam vas da svoje kurbane prinesete u božije ime. Ne zaboravite da svoj kurban dijelite sa drugima, posebno siromašnima. Neka naši kurbani obraduju i korisnike Narodne kuhinje "Imaret" u Tuzli. Svima vama čestitam Bajram. Provedite ga sa svojom porodicom, prijateljima u sreći i rahatluku. Bajram posebno čestitam siromašnim i bolesnim Muslimanima sa dovom da im dragi bog olakša njihovu situaciju i ukloni bol“, poručio je muftija tuzlanski Husein efendija Kavazović.

Bajram-namaz klanjan je i u svim džamijama na području tuzlanskog muftiluka.

Bajram u Srebrenici

Oko 500 vjernika iz Srebrenice, okolnih sela i Srebreničana koji su trenutno u Federaciji BiH i dijaspori, klanjalo je jutros Bajram-namaz po prvi put u tek obnovljenoj čaršijskoj džamiji.

"Mi smo u Srebrenici najsretniji narod na čitavom dunjaluku, jer je drugačije dočekati Bajram u nekom drugom gradu, nego ovdje. Puni smo emocija znajući da mnoge majke ovdje nemaju koga dočekati i nema im ko otvoriti vrata. A i nama je ovdje teško kada nas majka pogleda i podsjetimo je na njenog sina. Istovremeno, ponosni smo što majkama možemo pružiti trenutačnu radost“, rekao je Damir ef. Peštalić, glavni srebrenički imam koji je klanjao bajram namaz.

On je dodao da je uz Allahovu pomoć Bošnjacima omogućeno da se vrate u Srebrenicu, da organizuju život i porodicu, da se raduju bajramima i svoju radost podijele sa komšijama raznih nacionalnosti.

Bajram-namaz u srebreničkoj džamiji klanjali su, između ostalih, Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti BiH, Osman Suljić, načelnik Općine Srebrenica, ali i desetine Srebreničana koji su došli iz Federacije BiH, kao i Mirza Klančević koji je došao iz Australije, te Alija Salkić iz Dugog Polja kod Potočara koji sada živi u Švajcarskoj.

Bajram-namaz klanjan je jutros i u obnovljenim džamijama u Potočarima, Sućeskoj, Osmačama, Dobraku i Osatu.

Bajram namaz u Banjoj Luci

Kurban-bajram je praznik koji šalje poruku mira, tolerancije i suživota, poručio je jutros drugi imam u džematu Ferhadija u Banjoj Luci Saudin efendija Gulamić, koji je predvodio Bajram-namaz.

U poruci vjernicima napomenuo je i da je ovo bajram žrtve, prinošenja žrtve uzvišenom Bogu kako bi se mu zahvalili na mnogobrojnim blagodatima.

“Danas je najvažnije da obratimo pozornost prema siromašnim Muslimanima i onima koji nisu te vjere, jer Kurban-bajram šalje poruku mira, tolerancije i suživota”, naglasio je efendija Gulamić i svim Muslumanima i u dijaspori i u BiH čestitao Bajram riječima Bajram Šerif Mubarek Olsun.

U džamijama na području RS-a jutros su u povodu Kurban-bajrama klanjani bajram-namazi.

Čestitke reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH dr. Mustafi Ceriću, muftijama i imamima te svim islamskim vjernicima uputili su zvaničnici RS-a.

Bajramska svečanost u Goraždu

Centralna bajramska svečanost na području goraždanskog muftijstva u utorak ujutro je održana u džamiji Kajseriji.

Uz prisustvo velikog broja vjernika, bajram-namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao hafiz Alija Rahman.

On je podsjetio na značaj Kurban-bajrama te dužnosti muslimana vezane uz ovaj veliki blagdan, obavljanje pete islamske dužnosti hadža te prinošenje žrtve Allahu dž.š klanjem kurbana.

Bajram-namaz klanjan je i u džamiji Sinan-paše Sijerčića, Šehidiji te drugim džamijama i mektebima na ovom području.

Inače, petu islamsku dužnost - hadž - s područja goraždanskog muftijstva ove godine obavlja 16 hadžija.