BiH
0

Bajram-namaz će se klanjati u devet džamija Medžlisa IZ Banja Luka

FENA
U nedjelju, 19. augusta, bajram-namaz će se klanjati u devet džamija Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka, u kojima je tokom Ramazana klanjan i teravih-namaz.

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka Kasim Mujičić kazao je za agenciju Fena da će centralna svečanost za to područje biti održana u Ferhat-pašinom mesdžidu u džamiji Ferhadija u Banjoj Luci, a banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić obratit će se tom prilikom vjernicima bajramskom hutbom.

"U svih devet džamija bit će priređeno bajramsko druženje uz kafu i baklavu, a svečani prijem za zvaničnike, vjerske službenike i ostale građane Banje Luke u zgradi Ureda banjalučkog muftije", kazao je.

Za drugi dan Bajrama, koji se obilježava kao Dan šehida, planirana je posjeta mezarjima. Polazna tačka je harem Stupnica u Banjoj Luci, a planiran je obilazak i drugih mezarja na tom području.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH prvi dan Ramazanskog bajrama je u nedjelju, 19. augusta, a u Bosni i Hercegovini bajram-namaz je u 06.33 sati.

Tokom Ramazana, na području Medžlisa IZ Banja Luka teravih-namaz klanjao se u svim džamijama koje su obnovljene i učile se makabele, a u Gradu Banja Luka tokom mjeseca ramazana palili se kandilji na 15 od ukupno 16 džamija koliko ih je ranije bilo u tom gradu.

Mujičić ističe da je generalno gledano ovaj ramazan na tom području protekao u ugodnoj atmosferi, te da se ove godine bilježi najviše klanjača dosad, posebno mladih ljudi.

Na području grada Banje Luke bilo je ukupno 16 džamija koje su porušene tokom rata u Bosni i Hercegovini. Dosad je obnovljeno 13 džamija. Među džamijama koje još nisu obnovljene su tri najveće džamije - Ferhadija i Gazanferija, na kojima su radovi u poodmakloj fazi, te Arnaudija, na kojoj radovi još nisu počeli.