Iz džamije u kafanu Vol. 2
0

Bajram i ove godine uz potoke alkohola, uz nešto skromniji marketing derneka

Piše: A. Panjeta
(Foto: A.Panjeta/Sarajevo-x.com)
Za razliku od prošlogodišnjeg Ramazanskog bajrama kada je uoči ovog vjerskog blagdana bilo mnogo najava bajramskih derneka i partyja sa go-go plesačicama ili "tematskih" bajram votka partyja uz nagradnu igru sa litrom votke i šest red-bullova kao glavnim dobitkom, čini se da je ponuda ove godine nešto skromnija. Ili je bar skromnije najavljena.

Po gradu ima plakata koji najavljuju nastupe estradnih zvijezda iz BiH i susjedstva za prvi dan Bajrama, ili pak partyja, ali nismo vidjeli ni jedan na kojem je direktno napisano "Bajram Party" što je ranijih godina bila praksa. Tako će za Bajram posjetioce diskoteka i restorana zabavljati Koke, Dara Bubamara, Vesna Đogani, Topalko, Selma Bajrami, Faruk&Zeka, DJ Lady Di uz "coctail majstore"... Plakat za bajramski koncert "Bajram dođe, mirišu avlije" među ostalima dođe kao uljez.

"Samo za vas u cetvrtak za Bajram gostuje Selma Bajrami. Ubijeđeni smo da će Selma prirediti nezaboravan provod uz svoje stare i nove hitove kao što su: Pijanica, Njemu osmijeh meni suze, Golube, Nano...", stoji u jednoj od najava.

"Islamska zajednica osuđuje organiziranje takozvanih bajramskih zabava uz alkohol, pjevače i pjevačice koji raspiruju niske strasti. Neprihvatljiva je i komercijalizacija Bajrama, pohlepa nekih vlasnika ugostiteljskih objekata da kroz organizaciju neprimjerenih zabava, kojima se daje epitet bajramski, ostvare profit. Termin “bajramski party” odudara od naše tradicije i nije primjeren sadržaju Bajrama - kazao je ranije za Sarajevo-x.com Ekrem Tucaković, portparol Islamske zajednice u BiH, komentirajući bajramske derneke, te dodao kako Bajram treba posvetiti posjećivanju roditelja, rodbine, prijatelja, komšija, izgradnji povjerenja.

"Za nas je Bajram radost i s tim osjećanjima ga dočekujemo. Ono što Islamsku zajednicu brine jeste zloupotreba Bajrama, organizacija zabava, pijanki i drugih neprihvatljivih sadržaja pod krinkom bajramskih radosti - kaže Tucaković, te podvlači kako doček i ispraćaj Bajrama treba biti u skladu sa izvornom vjerskom dimenzijom i u skladu sa našim običajima i tradicijom", kazao je Tucaković.

Osim ugostitelja koji pred svaki Bajram zadovoljno trljaju ruke i njihovih uposlenika koji će morati raditi prekovremeno što im je rijetko kad i plaćeno, za Bajram se posebno pripremaju i ekipe Hitne pomoći i specijalne policijske snage, s obzirom da svake godine nakon nekontrolisanih proslava propraćenih bezgraničnim količinama alkohola u BiH dolazi do tuča u kojima se nerijetko koriste noževi i pištolji.